lang="cs"> Strašák jménem zprostředkovaná smlouva s realitkou - Frees
Frees

Strašák jménem zprostředkovaná smlouva s realitkou

Smlouva s realitní kanceláří? Ani náhodou!! Reagujete na možný podpis zprostředkovatelské smlouvy s realitkou stejně? Možná máte pravdu a možná také ne a možná také něco mezi tím..

Realitní činnost patří i nyní, v 21. století, v České republice bohužel mezi živnosti volné. V praxi to znamená, že pro výkon tohoto povolání nemusí mít realitní makléř žádné vzdělání, žádné profesní znalosti, žádné znalosti práva, obchodu, marketingu a za své chyby se v podstatě nikomu nemusí zpovídat a stejně toto povolání může beztrestně vykonávat. To je hlavním důvodem, proč nynější realitní trh vypadá tak, jak vypadá a mnozí ho příznačně nazývají realitní džunglí. Tito makléři pracují v drtivé většině bez jakékoliv smlouvy, jak moc už je toto počínání důvěryhodné posuďte sami.

Jak je to ale s tou zprostředkovatelskou smlouvou, je to pro prodávajícího majitele nemovitosti výhodná věc, nebo chrání pouze realitní kancelář, potažmo jejího zástupce? Předně, kvalitní zprostředkovatelská smlouva u jakékoliv služby, a reality nevyjímaje, musí být oboustranným dokumentem, kde se k určité činnosti zavazuje každá ze smluvních stran.

No dobře, k  čemu je ale ta smlouva dobrá?

Proč nějakou smlouvu ale podepisovat, nestačí se s daným makléřem domluvit, že až najde kupce, tak mu něco zaplatím? Není to jen prostředek pro makléře, jak si kupujícího zaháčkovat a dostat zaplaceno? Tento názor je veřejností značně rozšířen a považován za neotřesitelný fakt.

Zkuste se však vžít do role realitního makléře, který nemá s majitelem nemovitosti podepsanou žádnou smlouvu a pracuje jen na dobré slovo s nejistou vidinou výplaty.

Myslíte si, že makléř:

Prodávající lidé mají představu, že zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří znamená něco podobného, jakoby se upsali ďáblu. Přitom, ve chvíli kdy jdou do banky, bez jejich podpisu banka ani nehne prstem a to jde mnohdy o desítky korun, ne o miliony jako při prodeji nemovitosti. Přitom největší problémy přicházejí ve chvíli, kdy makléře nic nemotivuje nemovitost prodat, v tu chvíli je pro Vás spíše přítěží, než výhodou. Jediné co v tu chvíli udělá je, že vystaví nekvalitní inzerát a čeká. To si můžete ale udělat sami, na to nepotřebujete realitní kancelář.

Proč si tedy vůbec realitního agenta najímat, když pro mě nic moc neudělá? Omyl, udělá toho opravdu hodně, dokáže Vás bezpečně provést celým procesem a mnohdy Vám vydělá mnohem více peněz, než když do toho půjdete sami (touto problematikou se zabývá tento článek.)

K čemu se ve smlouvě zavazuje majitel nemovitosti?

Majitel nemovitosti se zavazuje k tomu, že informace, které poskytuje realitnímu makléři o nemovitosti, jsou pravdivé. Dále se zavazuje zaplatit realitní kanceláři určitou částku ve formě provize ve chvíli, kdy mu kancelář najde kupujícího a celý obchod bezpečně zkompletuje.

Osobní vsuvka

Z vlastní zkušenosti radím prodávajícím lidem, že než aby spolupracovali s někým, s kterým nejsou z jakéhokoliv důvodu ochotni podepsat zprostředkovatelskou smlouvu, to ať radši prodávají svůj majetek na vlastní pěst. Profesionál v oboru dokáže prodávajícím vydělat peníze a ušetřit starosti. Profesionál ale nemá zapotřebí pracovat s nejistým výsledkem, ten chce mít jistotu, že pokud svou práci odvede špičkově, dostane za ní zaplaceno. Bez smlouvy pracují pouze lidé, kteří oboru dostatečně nerozumí, nebo je zajímá pouze vlastní prospěch a prodávající pro ně není vůbec důležitý.

Co když budu s prací makléře nespokojen, jak potom ze smlouvy vycouvat a hrozí mi nějaké sankce?

Standartní zprostředkovatelská smlouva se podepisuje na určité jasně dané období, např. dva – tři měsíce. Někteří z makléřů dávají svým novým klientům, kteří v něho ještě nemají takovou důvěru tzv. období na zkoušku, tedy např. smlouvu na jeden měsíc s možností prodloužení, pokud bude majitel nemovitosti s prací makléře spokojen. Pokud po tuto dobu makléř pro Vaši nemovitost nenalezne kupce, můžete smlouvu bez udání důvodu a bez jakékoliv sankce od smlouvy odstoupit a pokračovat s prodejem, jak uznáte za vhodné. V případě, že jste s makléřem spokojeni a od smlouvy ustupovat nechcete, zpravidla dochází k prodloužení smluvní doby o další specifikované období.

Pro případ, že nejste spokojeni s tím, jak makléř pracuje, např. neplní věci, které Vám slíbil, můžete samozřejmě daného makléře důvodně reklamovat a buď si vybrat makléře jiného, nebo smlouvu ukončit, znovu bez jakékoliv sankce.

Daný makléř pro Vás tedy pracuje absolutně zdarma až do chvíle, kdy Vám nalezne kupce a zkompletuje celý obchod. A pokud Vám kupce nenalezne, je to jeho podnikatelské riziko a v tu chvíli od Vás ani žádnou provizi, nebo náhradu ušlých zisků požadovat nemůže.

Na co si dát ve smlouvě pozor, aneb jak nenaletět podvodníkovi.

Zprostředkovatelská smlouva slouží k vyšší kvalitě služeb poskytovaných prodávajícím majitelům nemovitostí. Makléř se v ní zavazuje udělat všechny jednotlivé úkony pro to, aby Vaši nemovitost prodal rychle, bezpečně a za co nejvyšší možnou cenu.

Existují však také různé podvodné firmy a na jejich počínání je třeba si dávat pozor. Nepodepisujte smlouvy, kde:

www.mimoradnenemovitosti.cz

Exit mobile version