Ekonomika

Konopné společnosti ztrácejí dech

Odvětví pěstování a distribuce konopí je jednoznačně jedním z nejkontroverznějších v oblasti investic a daří se mu zejména v USA a Kanadě. Na trhu se objevují produkty pro rekreační i lékařské účely, výrobky pro péči o pleť, vaporizéry a řada dalších produktů, které jsou součástí mnohamiliardového byznysu. Podle společnosti Grandview Research se očekává, že celosvětový trh s legálním konopím poroste v letech 2023-2030 složeným ročním tempem růstu o 30 % a do roku 2030 dosáhne hodnoty 226,09 miliardy USD. Vývoj hodnoty akcií společností v tomto odvětví však již tak „růžově“ nevypadá.  Podívejme se, jak se daří těm nejznámějším v postpandemickém období.

Tilray 

Je společnost, která je na vrcholu žebříčku šesti největších konopných společností na kanadském trhu. Společnost Tilray dodává produkty z léčebného konopí pacientům, lékařům, nemocnicím, lékárnám, výzkumným pracovníkům a vládám ve více než 20 zemích a na pěti kontinentech pod různými značkami. Společnost nedávno spustila novou platformu, která má pomoci destigmatizovat užívání léčebné marihuany ve zdravotnictví pro ženy, a 10. dubna oznámila dohodu o akvizici s kanadským konkurentem HEXO. 

Akcie ztrácejí hodnotu

Akcie společnosti Tilray obchodované na burze NASDAQ za poslední rok odepsaly více než 40 % své hodnoty. * Při pohledu na graf vidíme, že za posledních 5 let akcie klesly z 10 dolarů za akcii na něco málo přes 2 dolary za akcii, což představuje pokles o 98 procent. * Akcie společnosti dosáhly historického maxima v září 2018 a od té doby se pohybují v klesajícím trendu.

Obrázok, na ktorom je text, vývoj, snímka obrazovky

Automaticky generovaný popis

Graf: Vývoj hodnoty společnosti Tilray Inc. od uvedení na burzu v roce 2018.*

Curaleaf

Společnost Curaleaf zaujímá první místo mezi předními konopnými společnostmi v USA. Působí celkem v 19 státech. Na začátku roku 2023 společnost oznámila, že plánuje ukončit činnost v Kalifornii, Coloradu a Oregonu, aby snížila náklady. Továrna v New Jersey propustila v červenci v důsledku omezení výroby 49 zaměstnanců. Za poslední rok společnost ztratila více než 37 % své hodnoty.* Při pohledu na pětiletou výkonnost akcie odepsaly více než polovinu své hodnoty, a to 52 %.* * Od vstupu na burzu dosáhly akcie na začátku února 2021 historického maxima. Od té doby se pohybují v klesajícím trendu.

Obrázok, na ktorom je vývoj, snímka obrazovky

Automaticky generovaný popis

Graf: Vývoj hodnoty společnosti Curaleaf Holdings od roku 2018.*

Problémem je otázka zákonnosti

Distribuci a celkový prodej konopí ovlivňuje zejména konfliktní otázka jeho legálnosti v různých zemích, což znamená, že propagace těchto produktů je v mnoha zemích omezena. V současné době je rekreační užívání konopí povoleno pouze v 21 státech USA a na celém světě, 48 zemí ho povolilo pro léčebné účely, Česká republika ano, Slovensko ne. Například kanadský konopný průmysl je nadále ohrožován systémovými regulačními problémy a nelegálním trhem s marihuanou. Navzdory různým pozitivním předpovědím pro trh s konopím byla výkonnost akcií nejznámějších společností v tomto odvětví doposud slabá. K výše uvedeným můžeme přidat například společnosti HIgh Tide, Canopy Growth nebo Trulieve Cannabis Corp.

Nechat konopí růst je někdy obtížné

Aktiva společnosti Canopy, která byla kdysi mnohamiliardovou společností, se v průběhu let zmenšují. Společnost již obdržela od burzy Nasdaq, kde jsou její akcie kótovány, oznámení o nesplnění podmínek, že 30 po sobě jdoucích pracovních dnů zůstala pod úrovní 1 USD za akcii. V polovině července 2023 společnost vyjádřila pochybnosti o své schopnosti pokračovat v současné činnosti kvůli zadlužení. Celkový nesplacený dluh společnosti k 31. březnu 2023 činil 1,3 miliardy kanadských dolarů. Společnost se snaží zlepšit svou situaci odchodem z některých mezinárodních trhů a uzavřením svých prodejen.

Obrázok, na ktorom je vývoj, snímka obrazovky

Automaticky generovaný popis

Graf: vývoj hodnoty společnosti Canopy Growth od roku 2014.*

Negativní skutečnosti

Investoři vidí pokračování negativních trendů v konopném průmyslu do poloviny roku 2023. V USA je cítit absence smysluplné politické reformy a kanadští poskytovatelé se potýkají se silnou konkurencí a nenaplněnými očekáváními ohledně prodeje. Americký úřad FDA zamítl prodej CBD jako doplňku stravy a zakazuje jeho použití i v potravinách. Kromě toho na odvětví doléhají tlaky z neregulovaných trhů, které mu ubírají potenciální zákazníky. Obecně se společnostem nedaří a některé mají potíže se vstupem na burzu. Konopný průmysl je stále ještě dlouhý boj a mnoho investorů je spíše skeptických. 

Konopný průmysl a jeho vývoj tak stále zůstává diskutabilní, ale pokud se k jeho legalizaci připojí více zemí, mohl by mít díky své vysoké popularitě značný potenciál a zvrátit současný dlouhodobý medvědí trend společností v tomto segmentu zpět do zelených čísel, ve kterých se nacházel ještě v letech 2018-2019, kdy obrovské popularitě tohoto segmentu pomohla řada studií o pozitivních účincích CBD. [1]

[*] Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít