Ekonomika

Společnost Eli Lilly and Company upevňuje pozici na trhu s léky na hubnutí

Během pandemie Covid jsme byli svědky toho, jak farmaceutické společnosti účinně využívají vakcíny. Eli Lilly and Company je jednou ze společností, jejíž podnikání se nezastavilo ani během výluk, přestože nemá vlastní vakcínu proti Covid-19. Vyvíjí léky, které jsou spojeny s léčbou tohoto onemocnění. Kromě toho chce posílit svou pozici na trhu prostřednictvím pomůcek na hubnutí. V této souvislosti již oznámila, že uzavřela dohodu o akvizici se společností Versanis. Kromě toho chce také získat společnost DICE Therapeutics.

Na trhu působí od roku 1876

Americká farmaceutická korporace Eli Lilly and Company se sídlem v Indianapolisu působí v 18 zemích a její výrobky jsou distribuovány v přibližně 125 zemích. Společnost je známá svými léky na depresi, ale jejím hlavním zdrojem příjmů jsou léky na cukrovku. Mezi její průkopnické úspěchy patří například masová výroba vakcíny proti dětské obrně. Nejnověji díky akvizici se společností Versanis získá přístup k experimentálnímu léku na obezitu, která se ve světě stala významným problémem. Jen v USA jsou obézní více než dvě třetiny obyvatel.

Akvizice za 1,93 miliardy USD

Společnost Eli Lilly and Company uzavřela konečnou dohodu o akvizici soukromé biotechnologické firmy Versanis, aby posílila své postavení na trhu v oblasti léčby obezity. Společnost Versanis je známá díky svému experimentálnímu léku bimagrumab, na který získala licenci od švýcarské farmaceutické společnosti Novartis. Ten se od konkurenčních produktů liší tím, že přímo působí na tukové buňky, aniž by potlačoval chuť k jídlu nebo způsoboval úbytek svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že společnost Eli Lilly pracuje na dalších přípravcích na hubnutí, mohla by si prostřednictvím společnosti Versanis účinně upevnit své místo mezi předními výrobci tohoto druhu produktů. 

Společnost Eli Lilly se rovněž chystá získat společnost DICE

Společnost Eli Lilly and Company rovněž oznámila prodloužení termínu platnosti své nabídky na koupi všech kmenových akcií společnosti DICE Therapeutics, Inc. za celkovou kupní cenu 48 USD za akcii.* Původní termín platnosti, který měl vypršet 28. července 2023, byl prodloužen do 8. srpna 2023, pokud nebude prodloužen nebo ukončen dříve. Očekává se, že akvizice společnosti bude dokončena ve třetím čtvrtletí roku 2023, a to za standardních podmínek uzavření, včetně antimonopolního přezkumu a nabídky většiny akcií v oběhu. Ke dni 24. července 2023 bylo nabídnuto přibližně 9 581 902 akcií, což představuje 20,05 % vydaných a nesplacených akcií. Akcie nabídnuté v předchozí nabídce nevyžadují opakovanou nabídku ani žádné další kroky v reakci na toto prodloužení. 

Přehled akcií společnosti Eli Lilly and Company

Od vstupu na burzu v roce 1983 se akciím společnosti Eli Lilly mimořádně dařilo, neboť se jí podařilo dosáhnout růstu o 11 694 procent.* Pokud se podíváme jen na pětiletou výkonnost, akcie společnosti zaznamenaly nárůst o 344 procent. * Zdá se, že prozatím jedinou cestou, kterou se hodnota akcií společnosti mohla ubírat, byl růst, aniž by došlo k výrazné korekci. Bylo však i období, kdy se cena pohybovala převážně do strany. Současná hodnota jedné akcie se blíží historickému maximu, které bylo 469 dolarů za akcii v červnu letošního roku. *

A graph with green line and numbers

Description automatically generated

Vývoj ceny akcií společnosti Eli Lilly za posledních pět let. (Zdroj: Google Finance) *

Společnost Eli Lilly zaznamenala dobrou výkonnost na akciovém trhu mimo jiné díky neustálým inovacím a novému vývoji a po celou dobu existence společnosti víceméně pouze rostla, což je dobrým znakem stabilní společnosti. * Pokud bude společnost Eli Lilly v tomto trendu pokračovat a nezpomalí, mohla by dosahovat pozitivních výsledků, které jí budou v budoucnu ku prospěchu.1 Všichni však víme, jak jsou trhy nepředvídatelné, a proto je důležité přistupovat k nákupu akcií s maximální opatrností, i když se to může zdát jako solidní rozhodnutí.

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1,] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít