Auto motoEkonomika

Výrobce elektromobilů Rivian plánuje IPO. Překoná tržní hodnotu General Motors?

Rivian Automotive LLC, který se zabývá výrobou vozidel na elektrický pohon, plánuje primární úpis svých akcií na burze, který by rád absolvoval do konce roku 2021. [1] Společnost, kterou podporuje i internetový prodejce Amazon již podala žádost na americký regulační úřad Securities and exchange Commission.

Podle informovaných zdrojů, na které se odvolala agentura Reuters, by mohlo ohodnocení firmy po jejím vstupu na burzu překonat tržní kapitalizaci amerických výrobců automobilů General Motors nebo Ford. Firma by „údajně“ mohla dosáhnout valuace 70 až 80 miliard USD. Samotná společnost se však k podrobnostem IPO zatím nevyjádřila.

Rivian přitom patří k nejlépe financovaným začínajícím společnostem ve Spojených státech amerických. Od začátku roku 2019 vybrala od investorů, mezi něž patří kromě Amazonu i Soros Fund Management, investiční korporace BlackRock nebo Fidelity, přibližně 10,5 miliardy USD. Zároveň disponuje smlouvou na výrobu 100 tisíc elektrických dodávek pro Amazon do konce tohoto desetiletí.

Jak informovala agentura Reuters, firma zároveň vyjednává o výstavbě nové továrny v Texasu. Plány ohledně nového závodu pro média potvrdila i mluvčí společnosti. Podle zveřejněných informací by měl zahrnovat i výrobu bateriových článků. Své vozy zatím firma vyrábí v závodě Bloomington-Normal ve státě Illinois. Sídlo společnosti se však nachází ve městě Plymouth ve státě Michigan.

Rivian vznikl v roce 2009 s původním názvem Mainstream Motor, ale v roce 2011 firma změnila název. Konkurovat chce zejména značce Tesla, která momentálně plánuje spuštění výroby pick-upu. Stejný plán má do konce tohoto roku i Rivian, i když firma se s Teslou zatím nemůže rozhodně srovnávat – alespoň co se týká potenciální hodnoty na burze. Tržní kapitalizace Tesly se totiž pohybuje kolem 700 miliard USD.

Rivian uvedl, že cena jeho SUV a pick-upu začne přibližně od 70 tisíc USD a bude mít dojezd více než 300 mil. Společnost zároveň dříve informovala, že dodá první vozy toto léto, ale zatím tak neučinila. Důvodem zdržení je podle vyjádření generálního ředitele RJ Scaringe situace spojená s pandemií COVID-19.

Hodnota Rivianu však evidentně roste. Od začátku roku 2019 získal 8 miliard USD a v lednu dosahovala hodnota firmy 27,6 miliardy USD, krátce po investici 2,65 miliardy USD globální investiční firmy T. Rowe Price.

O svou pozici na trhu bojují i ​​další značky elektromobilů, jako je například Nikola Motoros, Lucid Motors nebo Fisker, které využily pro vstup na burzu fúzi se společností zaměřenou na akvizici, tedy tzv. SPAC (Special-purpose acquisition company), díky čemuž byly zveřejněny, aniž musely projít tradičním procesem počáteční veřejné nabídky.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, která mohou být nepřesná, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít