Ekonomika

Zahraniční investice v Chile vzrostly během prvních pěti měsíců letošního roku o 68 %

Podle údajů zveřejněných centrální bankou Chile se přímé zahraniční investice v zemi za prvních pět měsíců letošního roku vyšplhaly na částku 7,696 miliardy dolarů, což znamená 68% nárůst oproti loňsku, kdy zahraniční investice za stejné období dosáhly výše 4,489 miliardy dolarů. Je to o 31 % více než průměr za posledních pět let a zároveň o 29 % více než průměr z let 2003-2020. Jen v květnu činily zahraniční investice dle údajů centrální banky 540 milionů dolarů. 

Nejvýznamnější položkou byl vlastní kapitál, představovaný částkou 3, 943 milionů dolarů, následovaný reinvesticemi ve výši 2,349 miliardy dolarů a výpůjčkami ve výši 1,404 milionů dolarů. 

Tato čísla jsou důkazem, že navzdory hospodářské krizi způsobené koronavirovou pandemií si zahraniční investoři udržují důvěru v Chile a zemi vidí jako vhodnou alternativu pro rozvoj svých projektů nebo pro reinvestování. Jedním z tahounů zahraničních investic v Chile jsou obnovitelné zdroje, které tu mají jedinečné přírodní podmínky. To potvrzuje i přítomnost české společnosti Solek Group, jejíž vedení řídilo projekty v Chile během výjimečné situace na dálku online. 

Jak uvedl výkonný ředitel agentury InvestChile Juan Araya, zahraniční investice jsou důležité nejen pro posílení chilské ekonomiky, ale i pro vznik nových pracovních míst. Agentura se proto bude i nadále soustředit na vytvoření vhodných podmínek pro zahraniční investory, které jim pomůžou překonat obtížné časy. 

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít