Ekonomika

Akcelerace „zelených“ investic pokračuje

Růst hodnoty oborů, které přispívají k realizaci klimatické politiky, je tlačen dvěma hlavními faktory. Prvním jsou samotná vládní opatření, v čele s hospodářskou politikou EU, Číny a opětovně i USA. Druhým klíčovým stimulem pro investice do zelených firem je měnící se politika na finančních a kapitálových trzích, počínaje úvěrovou politikou velkých bank a investičních fondů a alternativními formami financování oblíbenými u projektů spojených s udržitelností konče.

Evropská komise (EK) představila obsáhlý plán obnovy ekonomiky EU po propadu, který způsobila pandemie koronaviru. Obnova by měla být udržitelná, inkluzivní a férová pro všechny státy. Celkový mix rozpočtu, grantů, půjček a garancí v odhadované výši až 1,85 bilionu eur by měl podle představ EK prioritně směřovat na přechod hospodářství ke klimatické neutralitě do roku 2050. Evropa by měla být časem schopna se přizpůsobit environmentální politice bez chaosu a dokázat udržovat životní úroveň a zároveň mít udržitelnou ekonomiku. Tento úctyhodný balík se zejména prostřednictvím jednotlivých států, vládních, regionálních a municipálních politik ve finále rozpustí v soukromém podnikatelském sektoru.

Co se týče vnitřní změny v investičním prostředí, existují již dostatečně robustní data, která dokladují, že zelené investice, a v širším měřítku „společensky odpovědné“ podnikání, nejen že během pandemie nezaznamenaly v porovnání s tradičními odvětvími pokles, nýbrž je tomu právě naopak. ESG investice (environmentální, sociální a podnikové řízení) prokázaly podle zprávy americké společnosti Fidelity International (do níž bylo zahrnuto více než 2 600 společností) období devíti měsíců po propuknutí pandemie vykázaly lepší zhodnocení oproti konkurenci. To postupně vede investory k přehodnocení složení svého portfolia a zařazení takových společností mezi své investice. Zároveň to představuje stimul pro podnikatele samotné, aby pokročili s dobou a udrželi si zájem svých investorů. Mezi firmy s vysokým ratingem ESG patří například BlackRock, který je největším správcem investic na světě, ale například i technologické giganty jako Google, Microsoft, Facebook, výrobce elektromobilů Tesla nebo kosmetická firma L’Oréal. A jak ukázala studie Wonderinterest Trading Ltd TOP 10 Green Investments 2021 kromě digitálních gigantů a hráčů udržitelné energetiky patří mezi premianty „éry udržitelnosti“ také někteří dřívější hráči na poli strojírenství a elektrotechniky, kteří se včas přizpůsobili trendu politiky snižování emisí a nástupu digitalizace zároveň, jakou je například ABB.

S akcelerující klimatickou změnou – a s potvrzením, že i taková globální katastrofa, jakou je pandemie covid-19, nezastaví klimatickou politiku – přitom podle odhadu Wonderinterest Trading Ltd se investice do udržitelných odvětví budou zvyšovat rostoucí měrou.

Nová klimatická zpráva totiž ukazuje, že svět se otepluje rychleji, než jsme očekávali. Původní plán zněl udržet stoupání teploty do konce století maximálně do výšky 1,5 stupně. Jenže momentálně je rok 2021 a my jsme někde na 1,1 až 1,2 stupně. Teplotní změny můžeme pozorovat i ve výraznějších výkyvech počasí. Projevy klimatických změn trápí nejen Evropu, ale celý svět.

Nedávno vědci zveřejnili první část tzv. 6. hodnotící zprávy mezivládního panelu pro změnu klimatu v EU. Tedy hlavní dokument s vědeckými poznatky o vývoji změny klimatu (poslední panel byl shromážděn v roce 2014).

Z dokumentu vyplývá, že za posledních 10 let jsme tento proces zdvojnásobili namísto toho, aby se zpomaloval.

Roman Vykouřil, Wonderinterest Trading  s.r.o.

Právní sdělení: Wonderinterest Trading s.r.o. je registrovaným vázaným zástupce obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd., který podléhá dohledu Kyperské komise pro cenné papíry (CySec), a je registrovaná pod číslem licence 307/16.

Upozornění na rizika: CFD (rozdílové smlouvy) komplexní finanční nástroje obsahující páku a jsou spojeny s vysokým rizikem ztráty finančních prostředků. V rámci obchodování CFD došlo u 85,81% neprofesionálních zákazníků při obchodování s CFD ke ztrátě finančních prostředků. Zákazník musí zvážit zda má dostatečné znalosti, týkající se těchto finančních nástrojů a zda je ochoten akceptovat vysoké riziko s nimi spojené. Obchodování s produkty obsahujícími páku představuje vysoké riziko ztráty, případně ztráty všech finančních prostředků a není vhodné pro všechny zákazníky.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít