Ekonomika

Bankovní krize v 21. století

Co se děje v bankovním sektoru?

Silicon Valey Bank (SVB) se náhle ocitla v situaci, kdy byla nucena prodat své dluhopisy, aby pokryla výběry hotovosti, které zákazníci začali provádět poté, co se objevily zprávy o problémech banky. V dnešním světě, kde se informace šíří během několika vteřin, je to pro finanční instituci vážný problém, kdy panika může vést k náhlým výběrům finančních prostředků klientů a v nejhorším případě vést až ke krachu banky, jako tomu bylo v případě SVB. Tato situace může velmi snadno nastat i u jiných bank, a proto se mnoho investorů obává šíření nákazy v tomto odvětví. Ostatně o několik dní později se objevily problémy i v Evropě, konkrétně v případě Credit Suisse. Odborníci se však domnívají, že se nemusíme obávat podobné situace, jaká nastala v roce 2008 při pádu banky Lehman Brothers.

Sociální sítě: Problém nebo výhoda?

Mnoho výkyvů na trhu má dnes jednu významnou společnou vlastnost. Všimli jste si, jak trh ovlivňují sociální média? Stačí jeden příspěvek na Twitteru, například od Elona Muska, a pozitivní nálada nebo panika se během několika minut rozšíří na celé odvětví. Tento efekt jsme viděli u kryptoměn a denně ho zažíváme na akciovém trhu. Bez ohledu na to, zda je informace pravdivá, investoři často podlehnou pozitivnímu sentimentu nebo panice a začnou přesouvat své investice.

Digitalizace bankovního sektoru

Ve srovnání s rokem 2008, kdy v USA začala finanční krize, se investování a celkově většina obchodů přesunula na internet a vzniklo digitální bankovnictví. Bankovnictví je nyní založeno na online světě a uložené peníze lze spravovat, přesouvat, vybírat a vyplácet během několika sekund. V neposlední řadě vidíme, že virtuální prostor s sebou přináší úskalí.

Důsledky a vývoj

V těchto dnech můžeme vidět, jaké jsou důsledky dosud zmíněných problémů. Jedním z nich je klesající cena akcií evropských bank. Například Erste Group a Deutsche Bank zaznamenaly během měsíce největší pokles, v obou případech o více než 20 %*.

Výkonnosť akcií spoločnosti Erste Group Bank AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Graf: Výkonnost akcií společnosti Deutsche Bank AG NA O.N. za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Všechny však zajímá, co se může stát v nadcházejících měsících. V nejlepším případě by tyto události mohly být výjimkou a problémy by se mohly dostat pod kontrolu, jakmile se na trhy vrátí důvěra. Pravděpodobnější je však zhoršení finančních podmínek, kdy se banky začnou více vyhýbat riziku. Malé bankovní úvěry by pak byly méně dostupné, což by poškodilo hospodářskou aktivitu. Nejhorším scénářem by mohl být příchod plnohodnotné bankovní krize. Během ní by začala klesat ekonomická aktivita, což by vedlo k dlouhodobé recesi, ale doufejme, že tato možnost zůstane pouze v teoretické rovině. [1]

Olivia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít