Ekonomika

Chile rozdělilo 24,8 % z celkových 2,373 miliard dolarů ze zelených dluhopisů, které byly vydány chilskou vládou v roce 2019

Chilské Ministerstvo financí zveřejnilo zprávu o rozdělení peněz pocházejících ze zelených dluhopisů (Report on the Allocation and Environmental Impact), které vláda vydala v roce 2019. Chile se tak stalo první zemí v Americe, která využila dluhový nástroj tohoto typu. Z celkových 2,373 miliard dolarů již bylo rozděleno 589 milionů dolarů, což odpovídá 24,8 % z celkového objemu. 

Mezi podpořené projekty patří elektromobilita v systému veřejné dopravy v hlavním městě Santiagu a v systému železniční dopravy na trase Santiago-Radcagua Metroten a vybudování nové trasy metra včetně prodloužení linky 3, která je již v provozu, o 22 kilometrů. Jen na tyto projekty realizované pod hlavičkou Čistá doprava bylo vydáno 564 milionů dolarů.

Další finance v celkové výši 24 milionů dolarů byly rozděleny mezi projekty v kategoriích Obnovitelné zdroje, Zelené budovy a Vodní hospodářství. 

Zpráva dále uvádí odhady pozitivního dopadu na životní prostředí. Tak například projekt Čistá doprava ušetří Santiagu ročně emise v minimální výši 170 300 tCO2e. V kategorii Obnovitelné zdroje se zabrání emisím v minimální výši 1 101 tCO2e a vyprodukuje se 291 816 MWh čisté energie. Zelené budovy přinesou redukci spotřeby energie o 77, 6 %. 

Na rozvoji získávání energie z obnovitelných zdrojů se v Chile podílí také česká společnost Solek Group, která v zemi dosud vystavěla projekty o výkonu 60 MW.

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít