Ekonomika

Evropský technologický sektor zvedá hlavu. Evropská TOP 10 dokazuje, že v nejistotě jsou stroje a hardware jedním z nejstabilnějších odvětví.

V roce 2022 zažil technologický sektor jeden z nejhorších roků v poválečné historii. A platí to pro asijské, americké i evropské společnosti. V žebříčku BCM TOP 10 Technology, January 2023 Update, došlo pouze k jedné významné změně. Původně český vývojář antivirů Avast opustil žebříček, protože se společnost spojila s americkým NortonLifeLock. Nováčkem je nizozemský výrobce polovodičů ASML Holding.

Zatímco roky 2020 a 2021 byly pro technologický sektor úspěšné, s příchodem roku 2022 nastal zlom. Do léta ztratilo mnoho společností desítky procent své tržní hodnoty. Z evropských technologických společností nejvíce utrpěly BioNTech (-47,6 %), Spotify (-46,1 %) nebo Siemens (-29,9 %).*

Ve druhé polovině roku se však pokles (až na výjimky) zastavil a zejména v posledním čtvrtletí vedl příchod dobrých zpráv k obratu trendu. Tržní hodnota několika technologických společností začala růst. Tento vývoj zesílil na přelomu let 2022 a 2023. V prvních dvou týdnech nového roku jsme pak mohli být svědky rostoucího optimismu na akciových trzích, který se přenesl především do technologického sektoru.

Svou roli sehrály především údaje o vývoji inflace. Ta v prosinci klesla jak v USA, tak v Evropě. To může znamenat snížení tempa, kterým centrální banky zvyšují své klíčové úrokové sazby, což je pro finanční trhy dobrá zpráva.

BCM TOP 10 evropských technologických společností

Tržní kapitalizace (mld. EUR)*Tržní kapitalizace r/r c (v %)
ASML HoldingNizozemskoPolovodiče241.36-7.85
SAP SENěmeckoSoftware, IT řešení131.92-12.14
Siemens AGNěmeckoStrojírenství, energetika, zdravotnictví121.29-2.44
Medtronic Plc.IrskoZdravotnictví98.82-25.76
ABB GroupŠvýcarskoElektřina, robotika atd.60.47-5.47
Dassault Syst.FrancieSoftware, zdravotnictví47.58-22.75
BioNTechNěmeckoBiotechnologie, zdravotnictví32.45-25.99
NokiaFinskoTelekomunikace26.23-10.76
EricssonŠvédskoTelekomunikace, 5G19.08-37.24
Spotify Tech.ŠvédskoStreamovací platforma16.39-57.88
* Ke dni 13. ledna 2023, měnové kurzy: 1 USD = 0,92 EUR, 1 CHF = 0,99 EUR, 1 SEK = 0,089 EUR.

Některé technologické společnosti dokonce téměř vymazaly svůj loňský pokles tržní hodnoty, zejména ty, které se zaměřují na strojírenské nebo hardwarové produkty. Například německá společnost Siemens AG je jen o necelých 2,5 % pod svou tržní hodnotou z poloviny ledna loňského roku. Nízké procento k dorovnání loňské úrovně chybí také skupině ABB (-5,47 %) nebo nizozemskému výrobci polovodičů ASML Holding (-7,85 %).*

Na druhou stranu jsou zde i technologické společnosti, jejichž tržní hodnota klesla v druhé polovině loňského roku ještě níže. Jedná se například o společnost Spotify, která během loňského roku ztratila téměř 58 % své hodnoty (v prvním pololetí činil její pokles pouze 46,1 %), Ericsson (meziroční pokles o 37,24 %) nebo Medtronic (meziroční pokles o téměř 26 %).*

Výhled technologického sektoru na rok 2023 lze stále považovat za poměrně nejistý. I když nejistota ohledně aktuálního ekonomického vývoje je o něco nižší než na začátku roku 2022. Zejména s ohledem na pravděpodobnost, že inflace již dosáhla svého vrcholu a hospodářská recese nemusí být tak hluboká a dlouhá, jak se ještě před několika měsíci zdálo. [1]

Tomáš Kolomazník

Analytik

BCM Begin Capital Markets

Společnost BCM Begin Capital Markets CY Ltd. je autorizována a regulována Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC), která je dozorovým a regulačním orgánem pro podniky poskytující investiční služby na Kypru, s licencí CIF číslo 274/15.

Upozornění na rizika: CFD jsou složité nástroje a je s nimi spojeno vysoké riziko rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. Při obchodování s CFD u tohoto poskytovatele přichází o peníze 87,06 % účtů drobných investorů. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít