EkonomikaOstatní

Jaký dopad může mít spor mezi Tchaj-wanem a Čínou na akciové trhy?

Na obzoru se rýsuje další významný geopolitický konflikt mezi Čínou a Tchaj-wanem, který mnozí odborníci přirovnávají k probíhající válce na území Ukrajiny. Mohla by mít podobný hospodářský dopad a nejvíce by v tomto případě byl postižen segment polovodičů, protože na Tchaj-wanu sídlí společnost TSMC, která je největším výrobcem těchto součástek.

Spor o území

Podobnost mezi Tchaj-wanem a Ukrajinou je patrná na první pohled. Jedná se o spor, v němž si Čína, stejně jako Rusko, nárokuje území. Tchaj-wan je ostrov ležící asi 100 mil od pobřeží jihovýchodní Číny. Historické prameny uvádějí, že Tchaj-wan se poprvé dostal pod čínskou kontrolu v 17. století.

V roce 1895, po prohrané první čínsko-japonské válce, se Čína vzdala ostrova ve prospěch Japonska. Po prohrané druhé světové válce ji však v roce 1945 získalo zpět. Právě zde má kořeny současný rostoucí konflikt. Čína na tuto historii poukazuje a tvrdí, že Tchaj-wan byl původně čínskou provincií. Na druhou stranu obyvatelé Tchaj-wanu tvrdí, že nikdy nebyli součástí moderního čínského státu, který vznikl po revoluci v roce 1911.

Strategická pozice Tchaj-wanu

Země má přátelské vztahy s USA. Důvodem je, že se nachází v první ostrovní linii, která hraje klíčovou roli pro zahraniční politiku USA. V současné době uznává Tchaj-wan jako suverénní zemi pouze 13 zemí. Pro lepší pochopení strategického postavení tohoto ostrova je důležité vědět, že Tchaj-wan se stal spojencem USA, které v té době válčily s Čínou v Koreji, již v roce 1950. Tehdy Spojené státy rozmístily své loďstvo v Tchajwanské úžině, aby ochránily svého spojence před možným útokem z pevniny. Od té doby se situace v průlivu několikrát ocitla v krizi a vztahy mezi Tchaj-wanem a Čínou jsou velmi křehké.

Zejména během Trumpovy vlády jsou některá rozhodnutí USA pro Čínu velmi znepokojivá. V těchto dnech čelí Tchaj-wan další kritice ze strany Číny, která odsoudila návštěvu předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu, nejvyšší návštěvu americké političky na ostrově za posledních 25 let.

Tragické následky

Návštěva americké političky vyvolala rozruch mezi investory, kteří dobře vědí, jak citlivá je Čína na úzké vztahy s USA. Geopolitické napětí způsobuje výprodej světových akcií a zhoršení vztahů mezi Čínou a USA. V neposlední řadě vyvolala obavy i v některých klíčových společnostech, jako je TSMC. Předseda společnosti Mark Liu uvedl, že se obává, že pokud Čína napadne Tchaj-wan, nejmodernější továrna na výrobu čipů na světě nebude fungovat nebo nebude schopna fungovat, protože je závislá na globálních dodavatelských řetězcích.

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing působí na základě dodávek z Evropy, Japonska a USA, odkud dováží řadu materiálů od chemikálií a náhradních dílů až po technický software a diagnostiku. V případě vypuknutí konfliktu by byla ochromena nejen výroba TSMC, ale i dalších společností, jako jsou Apple a Qualcomm, pro které jsou dodávky od tchajwanské společnosti naprosto nepostradatelné.

Výkonnost akcií společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Lucia Žárska, analytička společnosti ProfitLevel

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít