Ekonomika

Kam s penězi během lockdownu? Logistické areály (opět) zhodnotí v souvislosti s on-line nakupováním

COVID srazil výnosy klasickým komerčním nemovitostem, jako jsou např. obchodní centra. Na druhé straně se rozmohly e-shopy nebo donáškové služby a díky tomu nabývají na atraktivitě logistické areály. Zatímco mnohé nemovitosti již vystoupaly příliš vysoko, u skladů bude býčí trend zřejmě pokračovat. Podle průzkumu nájemců logistických prostor v Evropě patří ČR do top trojky zemí, kam plánují expandovat zahraniční provozovatelé e-shopů.

Podle Českého statistického úřadu nakupující houfně přesedlávají od kamenných obchodů na web. Internet k těmto účelům využívá již 57 % Čechů, což je o 18 % více, než v r. 2019 a o 3 % než loni. Během cca dvou let to tedy znamená nárůst on-line nákupů takřka o polovinu. Boom se týká i objednávání jídel, které využívá pětina lidí, zatímco loni to bylo pouze 13 %. Rozmach e-shopů tomu odpovídá. Zatímco v r. 2017 přesáhl celkový obrat internetových obchodů 100 mld. Kč, za r. 2020 již atakoval hranici 200 mld. Např. Alza jen loni vykázala téměř 16 mil. objednávek, což je o 28 % více, než rok předtím.

Expanze bude zřejmě dále pokračovat. E-shopy budou dlouhodobě konkurenceschopnější, než kamenné obchody (byť to rozhodně neznamená, že klasické provozovny vymizí), což bude nadále stimulovat potřebu logistických areálů.

Poptávka po skladech se zřejmě zvýší i v důsledku debaklu systému „just-in-time“ během lockdownových restrikcí, kdy se spoléhání na okamžité dodávky ukázalo jako fatální. Firmy si po zkušenostech s všudypřítomným nedostatkem zboží zřejmě rádi připlatí za kvalitní uskladnění a areály poblíž dopravních uzlů budou mít „pré“.

Koneckonců již letos došlo na evropském trhu průmyslových nemovitostí k prudkému nárůstu aktivit investičních aktivit. Jednalo se o transakce v hodnotě 25,5 mld. EUR, což je  meziroční nárůst o 64 %. Řada investic směřovala mj. do zemí V4 a podle průzkumu společnosti CBRE (světového lídra v oblasti komerčních realit), který byl proveden mezi stovkou největších nájemců logistických prostor v Evropě, patří Česko společně s Nizozemskem a Itálií do top trojky zemí, kam v nejbližší době plánují expandovat zahraniční provozovatelé e-shopů. Až 40 % z nich totiž předpokládá, že bude potřebovat další skladové prostory v EU kvůli brexitu.

Mezi ty, kteří na takovýto trend vsadili, patří např. Accolade Industrial Fund, který se zaměřuje právě na průmyslové nemovitosti. Zatímco běžné nemovitostní fondy (investující vesměs do obchodních center a kanceláří) se letos potýkají s poklesem výnosů, výše zmíněný Accolade zhodnotil jen od začátku roku okolo 22 % a za poslední tři roky cca 53 %, čímž se řadí mezi nejvýkonnější subjekty v oboru. Zájem o průmyslové nemovitosti v poslední době deklarovaly i realitní jiné fondy, např. ČS nemovitostní nebo BH securities, kteří plánují investovat do logistických parků.

Dalším impulzem pro růst cen skladových prostor bude zřejmě další zimní vlna koronavirové epidemie spojená s nechvalně proslulými lockdowny. Zatímco klasické komerční budovy typu obchodních center budou opět prodělávat, sektor e-shopů se nadechne k dalšímu růstu.

Autorem je analytik společnosti Forexmag.cz Milan Klempíř

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít