Ekonomika

Které společnosti budou růst díky COVID-19?

Covid-19 ještě neřekl poslední slovo a rozvoj ekonomik bude narůstat nebo klesat podle kurzu pandemie. Nejobávanější mutací je dnes Delta, podle prognóz mohou však přijít i nové varianty a nikdo s jistotou nemůže říci, co přinese následující období. Pak jsou zde mnohé společnosti, kde se očekává pozitivní ekonomický růst navzdory šířícímu se viru.

1. Farma společnosti

Prvním vítězem může být společnost Pfizer hlavně díky vakcíně Pfizer-BioNTech COVID-19. Obrovským milníkem je pro firmu schválení vakcíny FDA, tedy Americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Společnost vyvinula tedy první vakcínu proti onemocnění COVID-19 schválenou FDA, což znamená, že oficiálně tato vakcína splňuje vysoké standardy bezpečnosti, účinnosti a kvality výroby. Další společností těžící v následujících měsících by měla být Moderna. Hodnota akcií této společnosti za poslední rok dramaticky překonala širší trh. Moderna se stala součástí významného indexu S & P 500 a zaznamenala růst 344,7 %, tedy překonala celkový výnos samotného indexu, který dosáhl 33,2 %.

Výkon společnosti Moderna od roku 2019. (Zdroj: Investing.com) *

2. Logistika

Zabezpečení bezproblémové přepravy vakcín bude i nadále prioritou. Vakcíny vyžadují skladování v chladu, tedy ve hře jsou chladírenské řetězce jako Carrier, Trane Technologies a Va-Q -Tec. Z distribučního hlediska bychom zmínili hlavně Deutsche Post DHL, UPS, Bolloré Logistics a Lufthansa Cargo.

Výkon společnosti Carrier Global Corp za 1 rok. (Zdroj: Investing.com) *

3. Digitální platby

Spotřebitelé se museli během pandemie přizpůsobit a omezit společenský kontakt. Běžné každodenní činnosti směřovaly stále více do online světa. S tím souvisí i nárůst objemu digitálních plateb. Pandemie změnila podobu placení za zboží a predikce říkají, že pokud se online platební sektor v dalších letech přizpůsobí technickým potížím a různým regulacím, tak mu nic nestojí v cesta za pozitivním růstem hodnoty. [1] K takovým společnostem patří hlavně fintechy PayPal, Revolt, Wise. Tzv. Fintechy začínají být „hrozbou“ pro celý tradiční bankovní sektor a jejich růst je enormní. Využívání různých platebních platforem a aplikací může být „novým normálem“ již brzy.

Výkon společnosti PayPal Holdings Inc za 5 let. (Zdroj: Investing.com) *

Lucia Žárska, ProfitLevel

[*] Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít