Ekonomika

Možnosti zelených investic se rozšiřují i pro „běžné střadatele“

Zatímco ještě před několika lety byly zelené investice spojovány převážně spíše s rozvojem obnovitelných zdrojů energie, dnes už se odpovědnost vůči životnímu prostředí promítá i do finančního trhu. A ani Česko není v trendu výjimkou. Zelené investice tu už nejsou záležitostí jen pro investiční „fajnšmekry“. Právě s ohledem na růst zájmu o ESG investice se na trhu objevila řada příležitostí i pro běžné investory, kteří zrovna nedisponují přebytečnými miliony pro rozvoj například fotovoltaické farmy.

Pravděpodobně tou nejjednodušší cestou, jak investovat zeleně, je zvolit podílový ESG fond. Prakticky každá z větších tuzemských bank takové možnost nabízí. Peníze z těchto fondů jsou používány na financování projektů souvisejících například s ochranou vody, klimatu, čistou energií a podobně. Jiné fondy pak investují do akcií společností, které samy podnikají environmentálně či sociálně zodpovědně.

Pro drobného investora existuje na trhu rovněž řada možností investovat do zelených dluhopisů. A to jak soukromé, tak vládní. Právě jakousi obdobu vládních dluhopisů nedávno vydala Evropská unie. Výnos z nich by mohl dosáhnout kolem 250 miliard eur, tedy více než šest bilionů korun. Rovněž zelené dluhopisy lze najít v nabídce investičních nástrojů každé větší banky na tuzemském trhu.

Vedle toho může drobný investor využít investic do zelených akcií či dluhopisů prostřednictvím nejrůznějších aplikací pro investování. „Zeleně“ se lze dokonce už zajišťovat na stáří, když některé penzijní odnože českých bank spustili environmentálně orientované fondy. Prezentuje se tak například Etický fond České spořitelny – penzijní společnost (ČSPS).

Zkrátka a dobře, šetrnost k životnímu prostředí se stala nedílnou součástí kritérií pro posuzování efektivnosti konkrétní investiční příležitosti. Nezáleží tak už výlučně pouze na výnosnosti investice, ale právě také na tom, jak moc či spíše jak málo zatěžuje naši planetu. Tuto informaci ostatně musí podle evropského nařízení fondy, banky či pojišťovny k nabízeným produktům od jara letošního roku připojovat.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít