Ekonomika

Philips se rozhodl rychle zvýšit ziskovost: propustí 6 000 zaměstnanců

Přední nizozemská společnost v oblasti elektrotechniky a zdravotnické techniky oznámila na začátku tohoto týdne své zásadní rozhodnutí – zrušit 6 000 pracovních míst. Cílem tohoto kroku je vyrovnat ztráty vzniklé po stažení dýchacích přístrojů z trhu, které společnost od oznámení stály přibližně 70 % její tržní hodnoty. Polovina pracovních míst bude zrušena v letošním roce a druhá polovina bude propouštěna do roku 2025.

Práci zaměstnanců sebraly dýchací ventilátory

Společnost musela nuceně stáhnout miliony ventilátorů používaných k léčbě spánkové apnoe. Důvodem byla pěna použitá v těchto zařízeních. Společnost se obává, že by mohl být pro pacienty toxický. Původní propouštění plánované již v říjnu loňského roku se týkalo pouze 5 % pracovní síly, tedy 4 000 zaměstnanců, ale nyní byl tento počet navýšen o dalších 2 000 míst.

„Společnost Phillips nevyužívá plný potenciál svého silného postavení na trhu, protože v současné době čelí několika významným provozním problémům,“ uvedl Roy Jacobs, generální ředitel společnosti. Věří, že taková zefektivněná organizace přinese pacientům větší bezpečnost a kvalitu služeb. Podle plánů by společnost měla v nadcházejících měsících zlepšit také spolehlivost dodavatelského řetězce.

Výkonnost společnosti Philips za posledních 5 let. (Zdroj: Google) *

Rok 2022 byl problematický

Společnost vykázala za poslední tři měsíce roku 2022 zisk EBITA ve výši 651 mil. Ve srovnání s 647 miliony eur ve stejném období předchozího roku. Analytici v průzkumu společnosti předpovídali pokles zisku na 428 milionů eur. Rok 2022 přinesl společnosti Philips problémy s nedostatkem součástek, které se naštěstí v posledních třech měsících zmírnily a společnost zaznamenala tříprocentní nárůst tržeb. Za celý rok 2022 však nedostatek komponentů způsobil pokles o 3 %. Podle společnosti Philips je proto trh s dodavateli pořád náročný a bude se zlepšovat jen velmi pomalu.

Masivní propouštění plánují i další velké technologické společnosti, jako je Meta, Microsoft nebo Amazon. Kromě snížení prodeje a rostoucího využívání umělé inteligence uvádějí jako důvod také vysokou nabídku pracovních sil v období pandemie. Ve všech případech mají tato opatření zvýšit ziskovost a společnosti je obecně považují za krok správným směrem.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít