Ekonomika

Porsche přichází s novou generací pohonných hmot

Značku Porsche a její luxusní vozy zná téměř každý. Mezi milovníky luxusu jsou známé zejména pro své sportovní výkony a elegantní design. S nastupující elektrifikací automobilového průmyslu se i tato společnost musela přizpůsobit trendům a požadavkům zákazníků, kteří si přejí ekologičtější jízdu. Automobilka přichází s převratnou novinkou v podobě ekologického paliva, které pravděpodobně nakopne i výkonnost jejích akcií.

Rok 2022 v Porsche

Porsche Automobil Holding SE je automobilový holding s kontrolním podílem ve společnosti Volkswagen AG. Prostřednictvím tohoto podílu se zabývá výrobou osobních a luxusních automobilů, mezi něž patří značky Volkswagen, Audi, SEAT, SKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche. Vyrábí také motocykly pod značkou Ducati a užitkové vozy pod značkami Volkswagen Commercial Vehicles, Scania a MAN.

Velmi pozitivní zprávou je, že společnost Porsche AG bude od 19. prosince přijata do indexu DAX. S prioritními akciemi společnosti Porsche AG se na regulovaném trhu frankfurtské burzy obchoduje teprve od 29. září. Dnes akcie vzrostly přibližně o 14 % na 94 EUR. Celková tržní kapitalizace k 16. prosinci činí 89,4 miliardy eur a automobilka je rovněž zahrnuta v indexech MSCI a STOXX. Po pouhých třech měsících od vstupu na burzu jsme mohli zaznamenat pozitivní výsledky, přestože většina společností trpí následky pandemie a válečného konfliktu na Ukrajině.

Ekologické palivo

Na konci roku přichází automobilka s převratnou novinkou. Její pilotní závod v Chile zahájil výrobu alternativního paliva a do poloviny desetiletí chce vyrábět miliony litrů. Tento nový typ paliva se údajně chová jako benzín, což by znamenalo, že řidiči by konečně mohli získat praktickou náhradu a jezdit ekologicky, aniž by museli svůj vůz nabíjet, jako je tomu u elektromobilů.

Tradiční spalovací motory by tak mohly postupně „odejít“ z trhu. Společnost Porsche očekává, že palivo bude zpočátku používáno především ve sportovních vozech a jejich zážitkových centrech s cílem postupně rozšířit jeho použití na běžné komerční aplikace. Po několika letech by se palivo prodávalo ropným společnostem a dalším subjektům k distribuci spotřebitelům.

Lucía Žárská, analytička společnosti PorfitLevel

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít