EkonomikaOstatní

Směr Samsungu

Společnost Samsung, kterou v roce 1938 založil Lee Byung-Chull, byla původně obchodem s potravinami. Teprve po několika letech se v roce 1969 zaměřila na elektroniku. Jejím prvním elektronickým výrobkem byl černobílý televizor.

Společnost Samsung je dnes jedním z předních světových výrobců elektronických součástek. Nejnověji plánuje zahájit hromadnou výrobu 3 nanometrových polovodičů a čipů s 2 a 1, 4 nanometrovými procesy. Jak tyto zprávy ovlivnily růst akcií a kam Samsung směřuje?

V době, kdy technologičtí giganti ztrácejí vysoké zisky, se Samsung právě rozhodl oznámit své progresivní plány. Cílem je do pěti let vyrábět jedny z nejmodernějších polovodičů na světě. To je také jeden ze způsobů, jak se vyrovnat svým největším konkurentům, protože závod mezi jihokorejským výrobcem elektronických čipů TSMC se ještě více prohloubil. Po oznámení této zprávy se akcie společnosti Samsung v úterý v Jižní Koreji zvýšily přibližně o 4 %. *

Výkonnost společnosti Samsung za posledních 5 let. Zdroj: (tradingview.com) měna Jihokorejský won.

Budoucnost společnosti

Společnost Samsung nicméně uvedla, že do roku 2027 plánuje rozšířit své výrobní kapacity související s výrobou nejmodernějších čipů více než třikrát oproti roku 2022. Trh je ovládán trendy v oblasti vysoce výkonných počítačů, umělé inteligence, připojení 5/6G a automobilových aplikací. To je důvodem nárůstu poptávky po polovodičích nové generace.

Společnosti se proto musí tomuto trendu přizpůsobit a inovace v technologii polovodičových procesů rozhodnou nejen o jejich budoucích ziscích, ale také o tom, kdo získá konkurenční výhodu. Společnost Samsung si je vědoma nedostatku špičkových čipů na trhu, a proto je pro ni prioritou uvést svou nejpokročilejší 1,4nanometrovou procesní technologii do masové výroby v roce 2027. Podíl HPC, automobilového průmyslu a 5G bude do roku 2027 činit více než 50 %. Gigant se proto v nadcházejících letech zaměří především na trhy s vysoce výkonnými a úspornými polovodiči, jako jsou HPC, automobilový průmysl, 5G a internet věcí (IoT).

Zisky společnosti jsou však závislé na celosvětové poptávce po elektronických zařízeních a čipech, které spotřebitelé kupují. Ta je ohrožena a postupně klesá v důsledku vysoké inflace a celkové nestability na trzích, kterou v poslední době podpořil vojenský konflikt na Ukrajině. Špatnou zprávou pro společnost v kontextu zpomalujícího se hospodářského růstu je, že provozní zisk společnosti Samsung, největšího světového výrobce paměťových čipů a chytrých telefonů, v posledním čtvrtletí od července do září pravděpodobně klesl na 8,3 miliardy USD. Růst akcií a společnosti jako celku tak bude v konečném důsledku záviset na globální ekonomické situaci[1].

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít