Ekonomika

Společnost Mastercard chce začít recyklovat plastové karty

Společnost Mastercard, jedna z největších společností v oblasti platebních systémů, se rozhodla přispět k celosvětové recyklaci plastů, protože jejich používání je jednou z hlavních příčin ekologických problémů. Cílem jejího nového projektu je vdechnout nový život miliardám kreditních a debetních karet v oběhu a zachránit je před osudem na skládkách. Tato zpráva nepochybně potěšila zejména investory, kteří se zaměřují na udržitelné investice. 

Ajay Bhalla, předseda kybernetického a zpravodajského oddělení společnosti Mastercard Inc, ve spolupráci s osmi britskými pobočkami HSBC Holdings Plc vyzval banky po celém světě, aby se připojily ke snaze o záchranu plastů. Banky by měly svým zákazníkům poskytnout možnost recyklace karet. V rámci projektu poskytne Mastercard HSBC skartovací stroje schopné zpracovat 10 000 karet, které budou po naplnění předány do zařízení na recyklaci plastů.

Miliardy platebních karet v oběhu

Mohli bychom říci, že tak malý kousek plastu se nesčítá. Pokud se na to podíváme z globálního hlediska, každý dospělý člověk v dnešní době digitálních plateb vlastní alespoň jednu kartu, a protože je svět plný dospělých lidí, je množství debetních a kreditních karet v oběhu vysoké. V prvních šesti měsících projektu budou moci zákazníci recyklovat jakoukoliv kartu, včetně karet konkurenčních platebních společností. Jose Carvalho, vedoucí oddělení majetkového a osobního bankovnictví HSBC UK, považuje pilotní projekt za základ pro dlouhodobější plány. Podle společnosti Mastercard je v současné době v oběhu přibližně 3,1 miliardy karet s průměrnou životností kolem pěti let. Celkově je podle zprávy společnosti Nilson v oběhu více než 26 miliard karet na celém světě a do roku 2027 by se jejich počet mohl zvýšit na 28,4 miliardy.

Výkonnost akcií společnosti Mastercard za posledních pět let. (Zdroj Google) *

Vývoj hodnoty 

Hodnota akcií společnosti Mastercard na burze se v posledních pěti letech pohybuje v zelených číslech.* Příznivý vývoj v dlouhodobém horizontu nezměnila ani pandemie a další negativní faktory související s energetickou krizí a růstem inflace. Naopak, právě pandemie podpořila rychlejší a výraznější přechod na digitalizaci a podpořila nakupování přes internet, a to vše prostřednictvím nákupních karet.

Recyklují se také baterie

Jedním z aspektů současného trendu růstu elektromobilů je masivní výroba baterií a zajištění stabilních zdrojů materiálu. Podle některých aktivistů má toto odvětví navzdory svému ekologickému potenciálu značný dopad na životní prostředí, a proto ACE Green Recycling, americká společnost specializující se na recyklaci olověných baterií, oznámila partnerství s izraelskou společností Hakurnas Lead Works, která se definuje nulovými emisemi skleníkových plynů. Technologie společnosti ACE Green netaví kovy, ale pracuje při pokojové teplotě a spoléhá se výhradně na elektřinu, což představuje významný pokrok v modernizaci tohoto odvětví. Společně plánují vytvořit kapacitu pro recyklaci 50 tisíc tun olověných baterií ročně v závodech v Izraeli a Rumunsku, přičemž provoz bude zahájen koncem tohoto roku. Tento projekt bude schopen díky prodeji olověných kovů generovat až 60 milionů USD ročně. V prosinci uzavřela společnost ACE Green patnáctiletou smlouvu s globální těžební společností Glencore, která naznačuje dlouhodobou spolupráci v oblasti recyklace baterií a odpovědného využívání zdrojů.

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít