Ekonomika

Švýcarský frank roste

Švýcarská národní banka poprvé po 15 letech zvýšila své úrokové sazby. Tímto krokem se připojila k ostatním centrálním bankám, které zpřísňují své sazby s cílem omezit inflaci. Svou sazbu zvýšila z -0,75 % na -0,25 %.

Tento krok přišel poté, co Spojené státy zvýšily úrokové sazby o 0,75 %. Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby ve středu, zatímco Evropská centrální banka minulý týden uvedla, že sazby zvýší v červenci, aby bojovala s prudce rostoucí inflací v eurozóně, která minulý měsíc dosáhla 8,1 %.

Švýcarská ekonomika

Švýcarská ekonomika prokázala odolnost, jak dokládá ekonomický průzkum OECD z ledna 2021[1], avšak pandemie COVID-19 nadále vyvolává nejistotu a potíže. Účinná státní podpora pomohla ochránit pracovní místa a zvýšit příjmy domácností. Některá průmyslová odvětví a skupiny byly přitom obzvláště silně zasaženy. Tento zásah neúměrně zasáhl jednotlivce s nízkou až střední kvalifikací a osoby s nízkými mzdami. Podpora rozvoje produktivity je zásadní pro zajištění dobré životní úrovně v budoucnosti.

Přestože má země jednu z nejvyšších měr produktivity pracovníků v OECD, růst produktivity se v předchozích třech desetiletích dramaticky zpomalil. Snížení překážek na vnitřním trhu bránících volné a otevřené hospodářské soutěži a zachování přístupu na zámořské trhy by zvýšilo konkurenční tlaky a zvýšilo produktivitu a růst.

Podle Státního sekretariátu pro hospodářské záležitosti (SECO) se očekává, že švýcarská ekonomika v roce 2022 vzroste o 2,6 %, čímž se snižuje březnová prognóza růstu o 2,8 %. SECO rovněž snížil svou předpověď růstu v roce 2023 z 2,0 % na 1,9 %.

Budoucí vývoj CHF

SNB uvedla ve svém prohlášení: „Cílem přísnější měnové politiky je zabránit širšímu rozšíření inflace na zboží a služby ve Švýcarsku. Nelze vyloučit, že v dohledné budoucnosti bude nutné další zvýšení základní úrokové sazby SNB, aby se inflace stabilizovala v rozmezí odpovídajícím cenové stabilitě ve střednědobém horizontu. V zájmu zajištění vhodných měnových podmínek je SNB rovněž připravena být v případě potřeby aktivní na devizovém trhu.“

Síla franku snížila dopad inflace ve Švýcarsku tím, že se snížila dovozní cena pohonných hmot a potravin. SNB zvýšila své prognózy inflace pro rok 2022 z březnových 2,1 % na 2,8 %. Předpokládá také 1,9procentní inflaci v roce 2023 a 1,6procentní inflaci v roce 2024, což je nárůst oproti dřívější prognóze 0,9procentní inflace v těchto letech. SNB nicméně stále očekává, že švýcarská ekonomika v roce 2022 poroste přibližně o 2,5 %.


[1] Swiss economy, OECD: https://www.oecd.org/economy/

Technické hledisko

Graf 1: Výkonnost EURCHF za posledních 5 let, denní časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Za posledních pět let švýcarský frank neustále sílil, jak je vidět na grafu 1. Během roku 2022 již otestoval zónu podpory z roku 2015, přičemž zóna EURCHF je 1,00-1,02.*

Vzhledem k tomu, že SNB zvýšila úrokovou sazbu a není jasné rozhodnutí, zda ECB zvýší sazby pro eurozónu, očekává se, že EURCHF bude nadále klesat. Až kam? Těžko říct. Ale pokud se podíváme na technickou analýzu ve větším časovém rámci, možná najdeme nejhorší možný scénář.

Graf 2: Výkonnost EURCHF od roku 2015, týdenní časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Na grafu 2 je vidět vzorec Head and Shoulders[1], podle kterého můžeme identifikovat nejhorší scénář vývoje ceny EURCHF. Vzhledem k tomu, že Neckline vzorce je na hodnotě 1,06007, maximální očekávaná hodnota tohoto měnového páru v následujících měsících/letech je 0,92041.[1]

Přehledovou zprávu připravil Jozo Perić, analytik CapitalPanda

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.


[1] Head and Shoulders pattern: https://www.investopedia.com/terms/h/head-shoulders.asp

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít