Ekonomika

Uvolnění restrikcí v Číně a následný nárůst infikovaných

Čína uplatňuje politiku nulového výskytu virů od roku 2022, kdy byla přijata přísná omezení. Dnes jsme svědky uvolnění opatření, což s sebou nese jak pozitiva, tak negativa. Jakým směrem se bude Čína a klíčové podniky v zemi ubírat po uvolnění přísné „covidové politiky“?

Zmírnění opatření

V těchto dnech se direktivní Čína ocitá na rozcestí, protože zvažuje, jaké problémy jí může přinést uvolnění přísných opatření proti šíření pandemie a předpokládané hospodářské oživení, které si všichni slibují pro nadcházející období. Pokračující hospodářský růst Číny je vystaven významným rizikům vyplývajícím z nejisté trajektorie pandemie.

Negativní zprávy přicházejí od Světové banky, která se rozhodla snížit výhled růstu Číny pro letošní a příští rok právě s odkazem na dopad rychlého uvolnění přísných omezujících opatření COVID-19 a špatnou situaci v sektoru nemovitostí. Úprava covidové politiky v Číně je však nevyhnutelná, protože oslabuje světovou ekonomiku a zásadně poškozuje vývoz.

Propad výsledků klíčových společností

Přísné limity odstartovaly také vážné masové protesty proti kontrole výskytu viru. Čínští představitelé si plně uvědomují, že jakákoli omezení jsou zátěží pro ekonomiku a společnosti působící nejen v Číně.

Největší čínské společnosti Tencent a Alibaba zaznamenaly v letošním roce nejpomalejší tempo růstu tržeb v historii. Výkonnost akcií společnosti Alibaba také utrpěla a v tomto roce se propadla o přibližně 26 %. Společnost Xpeng zaznamenala snížený prodej, protože se zhoršila nálada spotřebitelů. Společnosti přicházejí o své zisky, zatímco na finančních trzích se šíří nejistota.

Nejen investoři, ale i světoví lídři a politici nejsou z kroků Pekingu nadšeni, protože Čína hraje v globální ekonomice ústřední roli. Budoucnost však závisí především na prezidentu Si Ťin-pchingovi. Právě čínský vládce Si Ťin-pching hájí svůj systém a tvrdí, že je nejvhodnější k potlačení nákazy a že čínské vakcíny jsou lepší než západní, přestože existují důkazy o opaku.

* Výkonnost akcií společnosti Alibaba za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)
* Výkonnost akcií společnosti Alibaba za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Obavy z obnovení nákazy

Čína se právě tento měsíc rozhodla konečně zrušit přísný režim nulového výskytu viru COVID-19. Špatnou zprávou pro investory je, že síla nákazy nabírá po uvolnění na síle, což by mohlo způsobit další propad akcií. [1]

Podle posledních zpráv Pekingu o stavu epidemie došlo v souvislosti s virem COVID-19 k pěti úmrtím. Někteří zdravotničtí odborníci varují, že v nadcházejících měsících hrozí nákaza 60 procentům obyvatel země, tedy 10 procentům světové populace. [2]

Lucía Žárská, analytička společnosti ProfitLevel

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít