Ekonomika

Zahraniční investice v Chile vzrostly během prvních sedmi měsíců letošního roku o 14 %

Podle údajů zveřejněných centrální bankou dosáhly přímé investice v Chile za období od ledna do července 2020 sumy 9,972 miliardy dolarů, což představuje 14% nárůst oproti stejnému období roku 2019. Ve srovnání s průměrnou výší investic za posledních pět let se jedná dokonce o 44% nárůst. Jen v letošním červenci bylo v Chile investováno 425 milionů dolarů.

Rovněž ředitel organizace InvestChile Juan Araya označil růst přímých zahraničních investic uprostřed mezinárodně složité ekonomické situace za výbornou zprávu. „Potřebujeme, aby ještě více zahraničních společností realizovalo své projekty v naší zemi a aby se tak staly součástí naší ekonomické reaktivace a pomohly s vytvořením pracovních míst, které Chile potřebuje, aby se vzpamatovalo z negativního dopadu pandemie na ekonomiku,“ uvedl.

Nejvýznamnější složkou investic se stal vlastní kapitál, představován částkou 5,047 miliard dolarů, následovaný výpůjčkami ve výši 2,482 miliard dolarů a reinvesticemi v hodnotě 2,443 miliard dolarů. 

Araya dále zdůraznil obtížnost předpovídání budoucího vývoje přímých zahraničních investic. Věří však, že zahraniční investoři budou zemi i nadále důvěřovat. Jedním z tahounů investic v Chile stále zůstávají obnovitelné zdroje, pro které tu jsou i podle české energetické skupiny SOLEK, která podniká v oboru obnovitelných zdrojů energie se zaměřením na solární energetiku především právě v Chile, jedinečné přírodní podmínky.

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít