Ekonomika

Alternativní formy investování dobývají svět

Oteplování, ale i samotná pandemie výrazně mění chování investorů. Stále více můžeme pozorovat, že se jejich pohled upíná směrem k novým alternativám na trhu, které nepodléhají centralizovanému systému. Nevíte, které to jsou? Tak rozhodné čtěte dále.

NFT

Zdá se, že klasické obrazy jsou už přežitek. Mladá generace se zaměřuje na digitální umění v podobě NFT, tedy non fungible tokens, což jsou tzv. nezaměnitelné tokeny, na které jsem svou pozornost hlouběji soustředila letos i já. Přestože první NFT vzniklo již v roce 2015 na blockchainu Ethereum, až donedávna byla tato forma investice předmětem zájmu spekulantů a sběratelů.

Přelomovým se stal rok 2021, konkrétně 1. čtvrtletí, kdy dosáhl trh s NFT hodnoty 2 miliardy USD. Zájem veřejnosti nepochybně přitáhly i zvučná jména umělců, kteří tímto způsobem prodávají svá díla a ke kterým patří zejména Paris Hilton nebo Beeple, ale nedávno investovala do nákupu NFT například i společnost Visa.

O rostoucí popularitě tohoto trhu svědčí i fakt, že podle portálu Nonfungible.com na konci roku 2020 dosahovala hodnota NFT trhu „jen“ 338 milionů USD. V posledním roce roste skutečně raketově. Objem prodeje ve 3. čtvrtletí 2021 dosáhl až 10,7 miliardy USD, což znamená, že vzrostl více než osminásobně ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Jen za posledních 7 dní se prodalo NFT v počtu kusů více než 201 tisíc. Nejvyšší historický objem prodeje zaznamenali NFT během tohoto léta, kdy se v týdnu do 29. srpna zrealizovaly platby v hodnotě 1,610 miliardy USD.

Graf: Objem prodeje NFT v USD za poslední čtyři roky.

A jak fungují NFT v praxi? Využívají blockchain na zaznamenání vlastnictví digitálních předmětů, jako jsou obrázky, fotky, videa, různé sběratelské předměty, ale například i pozemky ve virtuálním světě. Tím nejznámějším je nepochybně Decentraland, jehož tržní kapitalizace v září 2021 dosáhla 888 milionů USD, zatímco ve stejném období před rokem to bylo 118 milionů USD.

DeFi

Je další chytrý systém postavený na blockchainu. Defi je zkratka pro decentralizované financování, které představuje „novou“ formu financování, která není závislá na klasických centralizovaných zprostředkovatelích financování, jako jsou banky, burzy, makléřské společnosti a podobně. Namísto toho používá smart kontrakty na blockchainu.

A jaký přínos má pro společnost? Umožňuje půjčovat někomu jinému, půjčovat si se zabezpečením ale i bez záruky, ať už krátkodobě nebo dlouhodobě, vydělávat na úrocích, obchodovat tokeny, koupit si pojištění, spravovat své portfolio a další možnosti. A to vše v absolutním soukromí bez potřeby identifikace.

Výhodou je, že jelikož v tomto prostředí neexistuje centralizace, netřeba se bát institucí, které by mohly zablokovat platbu nebo zakázat přístup k čemukoliv. Služby jsou rychlé – převody finančních prostředků trvají pouze několik minut.

Díky automatizaci a vysoké bezpečnosti nehrozí riziko lidské chyby, a navíc jsou řízeny kódem, který může každý zkontrolovat nebo prozkoumat. Jinými slovy: DeFi je postavené na transparentnosti – kdokoli si může prohlédnout údaje o produktu a zkontrolovat, jak systém funguje, což například u finančních institucí není možné (nelze nahlédnout do jejich úvěrové knihy nebo záznamů o správě majetku). Hodnota tržní kapitalizace DeFi neustále roste. Podle TradingView.com dosahovala v pátek odpoledne hodnoty 150 miliard USD, což je dosud nejvyšší hodnota.

Graf: Vývoj tržní kapitalizace DeFi za posledních 5 let. (Zdroj: TradingView.com)

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít