Ekonomika

Akcie AMD dosáhly nových maxim. Těží z nové spolupráce

22. října akcie výrobce mikroprocesorů a integrovaných obvodů AMD (Advanced Micro Devices) vyskočily poté, co konkurenční Nvidia sdílela informaci, že nové cloudové streamování videoher bude poháněno procesory AMD. Během pondělního obchodního dne AMD dále posílilo své zisky na akciovém trhu a akcie dosáhly historického maxima 123,46 USD.

Vývoj akcií AMD od roku 1981 (Zdroj: Google Finance)

Nvidia uvedla, že novou nabídku streamování videoher v cloudu Nvidia budou provozovat procesory AMD Ryzen Threadripper PRO. Předobjednávky členství GeForce NW RTX 3080 budou dostupné všem hráčům koncem tohoto týdne. Phil Eisler, viceprezident a generální manažer GeForce NOW ve společnosti Nvidia, řekl na okraj veřejných informací: „Procesory AMD poskytují nejlepší výkon pro naše CPU, paměť a herní zátěž I/O pro tuto generaci, což pomáhá dosáhnout obrovského skoku vpřed.“

Nedostatek čipů

Hlavním předmětem podnikání AMD je prodej procesorů a grafických čipů pro PC, herní konzole a servery. Od začátku pandemie COVID-19 v roce 2020 vzrostly prodeje počítačů, protože spotřebitelé kupovali nové počítače do svých domovů, aby se jejich děti mohly účastnit distanční výuky.

Poptávka však zůstala vysoká i po znovuotevření ekonomik a nedostatek se přelévá do dalších sektorů, zejména automobilového. Akcie AMD tak od začátku minulého roku vyskočily o 120 %.*

Minulý měsíc na Code Conference v Beverly Hills vyjádřila Lisa Su, generální ředitelka AMD, své obavy, že první polovina roku 2022 bude „pravděpodobně těsná“, ale nedostatek čipů by měl skončit pravděpodobně do konce roku.

„Vždy jsme procházeli cykly vzestupů a pádů, kdy poptávka převyšovala nabídku nebo naopak. Tentokrát je to jiné,“ řekla Lisa.

21násobný skok v tržním ocenění za 5 let

V posledních několika letech se po celém světě výrazně zvýšila poptávka po polovodičích. Použití čipů lze vidět v různých průmyslových výklencích. V roce 2020 celosvětová poptávka po polovodičích vyskočila o více než 10 % a letos bychom mohli zaznamenat nárůst o více než 17 %.

Jedním z největších příjemců je AMD, jehož tržní kapitalizace za posledních pět let vyskočila více než 21krát.

Jedním z důvodů je neustálý nárůst tržního podílu serverových procesorů, který byl převzat od Intelu. Ve 2. čtvrtletí 2021 byl podle technologické výzkumné firmy Omdia podíl AMD na 16 %.

Analytik Bank of America Vivek Arya odhaduje, že tržní podíl AMD na serverech by mohl být v roce 2022 25 %.

Podle analytiků na chartmill.com je cenové rozpětí hodnoty akcií AMD v příštích 12 měsících v rozmezí 90,90-180,60 USD za akcii. 7 z 24 doporučuje „držet“ akcie, 2 z 24 „koupit“ a 15 z 24 doporučuje „silný nákup“

Obrázek 1. Deutsche Lufthansa AG, posledních 5 let, denně (www.tradingview.com)

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít