Ekonomika

Chcete investovat, ale burza není pro vás? Možnosti na trhu jsou

Inflace v České republice v posledních měsících zrychlila, a tak se mnozí drobní střadatelé oprávněně ptají, kam své úspory před znehodnocováním schovat. Vedle přímého investování do cenných papírů na burze existuje řada dalších možností, které mohou zajistit solidní výnos při přijatelném riziku.

Při rozhodování o tom, kam investovat, je třeba si odpovědět na několik základních otázek: jak velkou sumu peněz, zda chci investovat jednorázově či pravidelně, jak vysoký výnos očekávám, jak velké riziko chci podstoupit nebo na jak dlouho mohu investované peníze postrádat. Výnos, riziko a likvidita (respektive možnost na peníze kdykoli sáhnout) jdou zpravidla proti sobě, proto je třeba vše řádně zvážit a ideálně vybalancovat.

Mezi nejrizikovější investice patří nákup akcií. Přestože za poslední rok vidíme na světových burzách všeobecný růst, pořád velmi záleží na tom, který konkrétní titul chceme koupit. A k tomu potřebujeme znát řadu informací, což může být velmi náročné nejen na čas. Za naopak nejméně rizikové lze považovat držení peněz na běžném nebo spořicím bankovním účtu. V takovém případě se ale rozlučte s nějakým solidním výnosem.

Patříte-li mezi investory, kteří mají možnost dávat stranou měsíčně alespoň několik stokorun, pak stojí za zvážení využít investice do investičních fondů. Ty fungují na bázi kolektivního investování, tedy že peníze nashromážděné od drobných střadatelů investuje do vybraných druhů aktiv. Těmi mohou být akcie, dluhopisy, komodity, ale také nemovitosti nebo nově i kryptoměny. Výhodou je, že nemusíte sledovat pohyb každého jednotlivého aktiva, to za vás dělají správci fondu. Některé fondy už dokonce investují na základě výpočtů podle stanoveného algoritmu.

Pokud se rozhodnete pro fond, je třeba si vybrat, zda to bude fond akciový, dluhopisový, komoditní, realitní nebo třeba smíšený. Konkrétní nabídku fondů najdete na webových stránkách prakticky každé tuzemské banky. Vedle aktuální výnosnosti fondu je také vhodné zjistit, za jakých podmínek do fondu můžete investovat. Zajímejte se zejména o poplatky spojené s investováním. Právě ony totiž dokáží ovlivnit konečné procento zhodnocení vašich peněz.

Patříte-li mezi konzervativní investory, kteří mohou určitou sumu peněz postrádat v horizontu do pěti let, mohl by vás zajímat nákup dluhopisů. Ovšem i těch je na trhu celá řada. Za ty nejbezpečnější bývají považovány vládní, existují však i dluhopisy soukromých firem. Budete-li investovat právě do nich, rovněž požadujete veškeré důležité informace: Jakou minimální sumu musíte investovat, jaký je úrok, zda je vyplácený každoročně (čtvrtletně, nebo až naráz po uplynutí splatnosti), jaká je lhůta splatnosti dluhopisu a rovněž v čem korporace, která dluhopis vydává, podniká, případně jak dlouho je na trhu a zda má nějakou dluhopisovou historii. Také v případě dluhopisů vám mohou poradit některé banky, protože ty často bývají subjektem, který emisi firemních dluhopisů konkrétní firmě zařizuje.

Stále ještě poměrně dost lidí vyhledává zhodnocování svých peněz prostřednictvím stavebního spoření. Výhodou je velmi nízké riziko, možnost čerpání státního příspěvku a také, že peníze zde uložené jsou ze zákona pojištěny do výše 100 tisíc eur. Nevýhodou je umrtvení prostředků minimálně na šest let. Na úspory sice můžete sáhnout dříve, přijdete však o dosud vyplacený státní příspěvek a zřejmě ještě budete stavební spořitelně platit sankci za předčasné vybrání nastřádaných peněz.

Uvažujete-li o dlouhodobé investici, stojí také za zvážení některý z produktů kapitálového životního pojištění, které má i svou spořicí složku. Peníze v něm naspořené nejsou pojištěny, a aby taková investice měla smysl, zpravidla je dobré peníze takto ukládat nejméně deset let. Pozor, i zde se zajímejte o výši poplatků.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít