Ekonomika

Budoucnost eura

Evropská unie byla vytvořena s cílem zajistit prosperitu, bezpečnost a vzájemnou spolupráci mezi zeměmi v regionu. Po mnoho let se jí dařilo dosahovat všech těchto ušlechtilých cílů, ale dnes vidíme, že se situace zhoršuje.

Nejenže Unii opustil jeden z jejích významných členů, Velká Británie, ale výrazný dopad měla i pandemie koronaviru a v neposlední řadě i válka, která v současnosti probíhá v blízkosti hranic EU. Unie nejenže stagnuje, ale potýká se i s obrovskou inflací a zejména s klesající hodnotou eura.

Euro na druhém místě

Jednou z nejoblíbenějších měn pro obchodování na Forexu je euro, po americkém dolaru druhá nejobchodovanější měna. Euro má tradici a je uznáváno ve většině evropských zemí, navíc je na něj navázána měna afrických zemí z důvodu stabilizace směnných kurzů. Euro je zajímavé pro mnoho obchodníků. V minulosti jsme byli svědky toho, že politické události v eurozóně vedly k větším objemům obchodů v eurech. To platí zejména pro země, které v době zavedení eura zaznamenaly dramatický pokles místních úrokových sazeb, jako je Řecko nebo Itálie.

Zavedení jednotné měny pro evropské země přineslo řadu výhod, optimalizoval se obchod, u členů se stejnou měnou se odstranilo měnové riziko při přeshraničních investicích a přichází nový kapitál, což zvyšuje hospodářskou úroveň. Díky euru mohou například investoři z Německa a Nizozemska využívat nižších úrokových sazeb a půjčovat finanční kapitál podnikům v jiných zemích eurozóny bez měnového rizika.

Blížíme se k paritě

Dnes se nacházíme v jiné situaci. Mnozí si kladou otázku, jakým směrem se bude hodnota měny ubírat, protože celý region se nachází v obtížné situaci. S vojenským konfliktem přišla hrozba energetických dodávek a rostoucí inflace. Střední třída v Evropě začíná mizet a lidé s nejnižšími příjmy se ocitají na pokraji chudoby. Tato situace samozřejmě ovlivňuje i hodnotu eura, v Evropě hrozí stagflace a odborníci se dohadují o vývoji měny. Podle nového průzkumu MLIV Pulse může hodnota eura skončit na úrovni dolaru. Až 60 % respondentů uvedlo, že si myslí, že euro vstoupí do fáze parity, přičemž malá většina z více než 400 účastníků průzkumu předpovídá, že se poté vrátí na úroveň 1,15 USD. V těchto dnech se euro vůči dolaru obchoduje na úrovni přibližně 1,07[1].

Vývoj měnového páru EUR/USD za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Nejistá budoucnost eurozóny

Nad eurozónou visí obrovský otazník. Vysoká inflace, rostoucí ceny a zpomalení hospodářského růstu by mohly mít na evropskou měnu negativní dopad ještě v tomto roce. Hospodářský růst v EU dosáhl v prvním čtvrtletí pouze 0,2 %, výroba v továrnách a nové zakázky klesly, podniky se potýkají s vysokými náklady a jejich důvěra klesá. Euro prozatím zůstává slabší, protože inflace v eurozóně je rekordně vysoká a tlak na Evropskou centrální banku je citelný. Ta se snaží bojovat s recesí a v průběhu roku 2022 se vydává cestou zadržování vysokých cen pomalým zvyšováním úrokových sazeb. Uvidíme, zda se jí v blízké budoucnosti podaří alespoň zpomalit růst cen, i když se jí to v současné době zcela nedaří.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít