Ekonomika

Ceny ropy mají volnou cestu k dalšímu růstu

Přestože vyspělé země směřují k uhlíkově neutrálnímu hospodářství, a tedy k výraznému omezení nebo dokonce postupnému ukončení využívání fosilních paliv. Ropa je dnes stále zdrojem energie, jelikož se hojně využívá v každodenním životě. Kromě paliv a topení se používá také ve voscích, mazivech, asfaltu a dalších petrochemických látkách, které se pak používají při výrobě předmětů denní potřeby, jako jsou plasty a oblečení.

Vlivy na cenu ropy

Ceny ropy ovlivňuje pět hlavních zemí: USA, Rusko, Saúdská Arábie, Kanada a Irák. Na tyto země připadá přibližně polovina světové denní produkce, která činí 92,65 milionu barelů denně. Bez ohledu na to, kolik ropy vytěží země mimo první pětku, je jejich vliv na základní cenu ropy Brent nebo WTI minimální. A právě politika Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve formátu OPEC+ (s Ruskem) je přímo zodpovědná za to, že cena ropy v posledních měsících neustále roste. A podle pravděpodobného vývoje v dalším období bude dále růst.

5 největších producentů ropy (zdroj:BCM / worldpopulationreview.com)

Rusko-ukrajinská válka a dopad na ceny ropy

Skutečnost, že ruský útok na Ukrajinu ekonomy zaskočil, dokresluje komentář Macieje Kolaczkowského, manažera ropného a plynárenského průmyslu v platformě Světového ekonomického fóra pro energetiku, materiály a infrastrukturu. V polovině února 2022, v době, kdy se cena ropy blížila 100 dolarům. Na otázku, jaké jsou klíčové faktory určující cenu ropy, odpověděl, že „nikdo nemá křišťálovou kouli“.

Ceny ropy v důsledku událostí na Ukrajině prudce vzrostly a na začátku března cena ropy Brent přesáhla 130 USD za barel. V USA pak průměrná cena benzinu dosáhla nového historického maxima 4,331 USD za galon, což představuje meziměsíční nárůst o 15 %. V Evropě ceny rovněž lámou rekordy.

Výkonnost ropy WTI v roce 2022 (zdroj: Trading View)

OPEC nechce konkrétně zvyšovat produkci

Zasedání ve formátu OPEC+ se má uskutečnit koncem tohoto týdne, ale zákulisní zdroje optimistická očekávání tlumí. Navzdory přijatému embargu EU na dovoz ruské ropy chce OPEC+ zachovat současnou strategii měsíčního zvyšování produkce pouze o 432 tisíc barelů denně. Skupina skutečně zvyšuje produkci, ale velmi pomalu. Nehledě na to, že pokles prodeje ruské produkce oproti úrovni před invazí na Ukrajinu vedl k výraznému zhoršení situace na světových trzích s ropou.

Dovoz ropy z Ruska bude během příštích šesti měsíců postupně ukončen. Zatímco ropa přepravovaná ropovody zůstane prozatím bez sankcí, aby Maďarsko vůbec mohlo podpořit 6. sankční balíček EU, budou muset ostatní země EU s vysokým odběrem ruské ropy výrazně změnit zdroje. Všechny oči se nyní upírají k dohodě, kterou by Maďarsko a Slovensko měly uzavřít s Chorvatskem o přepravě ropy z neruských zdrojů jejich ropovodem. EU do konce roku postupně ukončí celkem 90 % nákupů ruské ropy, čímž zasadí ruskému energetickému průmyslu zničující ránu.

Ceny porostou i v důsledku možného oslabení dolaru.

Jak je vidět na grafu znázorňujícím letošní výkonnost ropy WTI, ceny ropy se dostaly nad zónu odporu a směřují ke 120 dolarům za barel. Obvykle vysoká volatilita cen ropy WTI byla podpořena konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou a také stále viditelnými dopady pandemie COVID-19. Řešení globálních problémů nebo alespoň náznaky řešení by mohly podpořit snížení volatility a následně zpomalení růstu cen ropy.

Do té doby budou ceny podle naší technické analýzy pravděpodobně pokračovat v růstu. Silný dolar pravděpodobně nebude moci posilovat donekonečna a jeho oslabení v důsledku přísnější měnové politiky ECB by mohlo cenu ropy posunout ještě více nad 120-130 USD za barel.

Výkonnost ropy WTI od února 2022 (zdroj: Trading View)

Jak ukazuje graf vývoje ceny od února, poté, co cena ropy již dvakrát otestovala takzvanou „předinvazní“ zónu odporu, vytvořila rostoucí trend s vyššími maximy a minimy. Cena otestovala takzvanou zónu rezistence „po inverzi“, prolomila ji a ta se nyní pravděpodobně stala novou, vyšší zónou podpory. Pokud se tato úroveň ceny ropy udrží, mohli bychom se dočkat opětovného testování nové hranice 127-128 USD za barel. A odtud je už jen kousek k novým rekordním cenám ropy.

Komentář hlavního analytika CapitalPanda Jozo Periće

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít