Ekonomika

British Petrol a Lamborghini se zaměřují na alternativní pohony

Ve světě vyvíjejících se dopravních technologií jsme již nějakou dobu svědky toho, že spalovací motor po několika desetiletích dominance pomalu ustupuje do pozadí a globální systém se v zájmu zajištění čistší budoucnosti zaměřuje na jiná paliva. Do popředí se v tomto směru dostávají společnosti British Petrol a Lamborghini. Obě společnosti podnikají nezbytné kroky k maximálnímu přechodu na ekologickou energii. 

Společnost British Petrol zvýší výrobu paliva z komunálního odpadu

Společnost British Petrol, jeden z předních světových průkopníků v ropném průmyslu, se rozhodla investovat do WasteFuel, čerstvé kalifornské společnosti, která buduje vizi přeměny komunálního a zemědělského odpadu na biometanol pro pohon vozidel. Investice přesáhne hranici 10 milionů dolarů a připojí se k lodním gigantům, jako jsou Møller-Mærsk a CMA CGM.

Proč biometanol?

Metanol je v současnosti považován za nejlepší alternativu, která by mohla nahradit ropu, hlavní palivo pro lodní dopravu, a to díky své schopnosti snížit celkové emise oxidu uhličitého. Tento druh dopravy je důležitým prvkem světového obchodu a dokáže přepravit více než 80 % veškerého zboží, ale je také zodpovědný za 3 % emisí oxidu uhličitého způsobených člověkem. Methanol je energeticky náročnější než ropa, takže lodě by musely zvýšit svou palivovou kapacitu, aby ho mohly na palubě přepravovat více. 

Testování v Dubaji

Dubaj bude prvním přístavem, kde se bude WasteFuel testovat. Společnost BP bude se společností spolupracovat na zvýšení množství biometanolu, který lze z odpadu vyrobit. Generální ředitel společnosti WasteFuel Trevor Neilson uvedl, že světový odpad je obrovským zdrojem – moderní zelenou verzí toho, co objevil Jean Paul Getty v Saúdské Arábii. Společnost British Petrol chce do roku 2030 dodávat přibližně 100 000 barelů biopaliva denně, aby pomohla dekarbonizaci dopravy. [1]

Obrázok, na ktorom je text, snímka obrazovky, vývoj, písmo

Automaticky generovaný popis

Výkonnost akcií společnosti British Petrol za posledních pět let. (Zdroj: Google) *

Lamborghini přechází na hybridní pohon

Italský výrobce traktorů, automobilů a motorů pro závodní čluny, který je součástí koncernu Volkswagen, oznámil, že modely se spalovacími motory jsou až do konce výroby vyprodány, protože přechází na hybridní pohon. Objednávky na modely Huracán a Urus dosáhly svého limitu. Loni v červenci společnost oznámila investici ve výši 1,8 miliardy eur do řady modelů s hybridním pohonem, jejichž uvedení na trh se očekává do roku 2024. Další investice budou směřovat do vytvoření plně elektrického modelu do konce tohoto desetiletí. 

Výzva pro legendární modely

Modely se spalovacími motory budou v letech 2024 a 2025 nahrazeny plug-in hybridy, z nichž nejslibnější je model Revuelto. Velké sportovní automobilky, jako jsou Aston Martin, Ferrari nebo McLaren, spolu s Lamborghini, čelí výzvě přechodu na elektrický pohon, protože ten není schopen nabídnout takový výkon a rychlost jako spalovací motor.

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít