Ekonomika

Společnost Apple překročila tržní kapitalizaci 3 biliony dolarů

Apple, dosud nejhodnotnější společnost na světě, dosáhl historického milníku s tržní kapitalizací 3 biliony USD. Technologický gigant je považován za průkopníka v oblasti chytrých telefonů a inovativních zařízení, která v minulosti několikrát překonala očekávání investorů. Překonání tohoto rekordu je jen důkazem toho, že si Apple drží své vedoucí postavení na trhu. 

V letošním roce se Applu podařilo zvýšit hodnotu svých akcií o více než 55 %, což je po mírných výkyvech v předchozím roce pro investory skvělá zpráva.* Za nárůstem hodnoty akcií stojí především rozvoj umělé inteligence, nové modely Maců, HomePod a inovace čipů. Nejpozoruhodnějším produktem společnosti Apple v letošním roce je bezpochyby náhlavní souprava pro smíšenou realitu Vision Pro, která způsobila v tomto odvětví revoluci. Akcionáři jsou z úspěchu společnosti nadšeni, což způsobuje zvýšený pozitivní sentiment.

Obrázok, na ktorom je text, snímka obrazovky, vývoj, diagram

Automaticky generovaný popis

Výkonnost akcií společnosti Apple za posledních pět let. (Zdroj: Google) *

Konec vztahu mezi Goldman Sachs a Apple?

Na druhou stranu nepříliš dobrou zprávou je, že druhá největší investiční banka na světě Goldman Sachs zvažuje ukončení spolupráce se společností Apple, která začala v roce 2019 a týkala se virtuální kreditní karty. Nová jednání mezi Goldman Sachs a American Express se zaměřují na převod kreditní karty spolu s dalšími iniciativami v rámci výše zmíněné spolupráce. Kreditní karta Apple vyrobená z titanu nemá žádné viditelné číslo a poskytuje zákazníkům tříprocentní denní odměnu ve formě cashbacku. Kromě toho umožňuje bezúročné měsíční platby za nákupy produktů Apple. Zpráva o ukončení spolupráce zatím není oficiální a společnosti se k ní zatím odmítly vyjádřit.

Sľubná spolupráca medzi Nokia a Apple

Tam, kde něco starého končí, něco nového začíná. Finská společnost Nokia uzavřela se společností Apple dlouhodobou licenční smlouvu na své patenty. Nokia byla kdysi světovou jedničkou v oblasti telefonů a k dnešnímu dni disponuje širokým portfoliem čítajícím více než 20 tisíc patentů, které vzniklo po investici ve výši 140 miliard eur (152,70 miliardy USD). Tato dohoda o duševním vlastnictví společnosti Nokia týkajícím se sítí 5G a dalších technologií přichází v době, kdy na konci roku 2023 vyprší stávající licence mezi oběma společnostmi. Dohoda zajistí společnosti Nokia příjmy od ledna 2024 [1].

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít