Ekonomika

Nasdaq zkoumá generativní AI

Využití umělé inteligence v různých oblastech je důležitou součástí zajištění budoucího fungování firem. Výjimkou není ani burza Nasdaq, která se ji rozhodla zavést do svých procesů v roce 2019. Nejnověji zašla ještě dál a zkoumá, jak využít takzvanou generativní umělou inteligenci v boji proti finanční kriminalitě. Zatímco OECD upozorňuje na nebezpečí spojená s umělou inteligencí při vytváření nejasných nebo zavádějících informací a varuje před negativními dopady na zaměstnance, technologické společnosti se stále chytají tempa této revoluce.

Nasdaq přijímá novější AI

Inženýři a obchodníci společnosti Nasdaq podle agentury Reuters usilovně pracují na implementaci nejnovější verze umělé inteligence a snaží se ji využít k vytváření obsahu na základě historických dat a zdrojů, což by mohlo například umožnit psaní blogů. Verafin, divize společnosti Nasdaq, uspořádala hackathon s cílem prozkoumat využití umělé inteligence v boji proti finanční kriminalitě a zjistila, že je schopna psát investigativní zprávy. Plánuje ji využít k řešení podvodů s bankovními převody a k odhalování padělaných šeků, protože podle viceprezidenta společnosti Brada Petersona svět čeká závod ve vytváření deepfakes. Zaměstnanci společnosti musí projít školením, než budou smět umělou inteligenci používat při své práci. Využívání umělé inteligence přitom není v Nasdaqu ničím neobvyklým, protože společnost již několik let využívá její jiné, dříve dostupné formy.

Varování ze stran OCED

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zatím nesdílí nadšení pro hlubší zavádění umělé inteligence do každodenního provozu firem. Vyzvala členské státy k větší obezřetnosti při zvažování jejích negativních dopadů. Podle organizace by tato revoluce v technologickém odvětví mohla způsobit masivní změny v pracovním prostředí. Generativní umělá inteligence by mohla vést k nahrazení mnoha pracovních pozic a vyvolat etické problémy, protože zaměstnanci si uvědomí, že jejich práci může mnohem spolehlivěji a kvalitněji vykonávat stroj. Podle OECD by umělá inteligence mohla nahradit více než čtvrtinu pracovních míst v členských zemích. V důsledku toho se tři z pěti pracovníků obávají, že během příštích deseti let by umělá inteligence mohla připravit o práci více než 300 milionů lidí.

Podpora HDP

Umělá inteligence má však své nesporné výhody. Díky automatizaci může podpořit hospodářský růst a zvýšit hrubý domácí produkt o 7 %.1 Případnému tlaku na snižování mezd v důsledku UI by mohly pomoci minimální mzdy a kolektivní vyjednávání. OECD vyzvala vlády, aby se touto problematikou blíže zabývaly, a zejména aby zajistily, že využívání pokročilé umělé inteligence neohrozí práva a soukromí pracovníků.

IBM a Amazon také zvažují implementaci

Společnost IBM zvažuje, že pro provoz cloudové výpočetní služby využije své vlastní čipy Artificial Intelligence Unit, aby snížila náklady. Již dříve používala vlastní systém umělé inteligence Watson, který však nedosahoval úrovně současných jazyků. Čip nemá nahradit špičkové produkty společnosti Nvidia, ale nabídnout levnější alternativu. Google a Amazon již mají své vlastní čipy a Amazon svůj nový podnik propaguje prostřednictvím Amazon Web Services (AWS), přičemž prostřednictvím svých modelů Titan AI zvyšuje výhodnou cenu za využívání cloudových služeb. Společně s Microsoftem budou tyto společnosti v nejbližší době soutěžit o to, kdo poskytne cenově nejvýhodnější a zároveň nejkvalitnější cloudové služby, což by mělo znamenat širokou nabídku pro spotřebitele a podporu vývoje pokročilejších technologií [2].

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

[1,2]Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít