Ekonomika

Dokáže Twitter sesadit Teslu?

Rozhodnutí Twitteru[1]

Elon Musk v pondělí koupil Twitter za 44 miliard dolarů, čímž získal kontrolu nad nesmírně mocnou sociální sítí, která funguje jako fórum pro politické lídry, diskusní fórum pro odborníky z různých odvětví a informační centrum pro miliony běžných uživatelů.

Akvizice přišla po týdnech přesvědčování o důležitosti „svobody slova“, kdy se generální ředitel společnosti Tesla, Elon Musk, vrhl na status Twitteru jako „de facto náměstí“ a ohradil se proti iniciativám filtrování obsahu, které považuje za krok směrem k cenzuře. Prohlásil, že Twitter považuje za klíčový pro fungování demokracie a že ekonomika pro něj není důležitá.

Twitter se stane soukromou společností, a jak se uvádí v tiskovém prohlášení, její akcionáři obdrží 54,20 USD za akcii. Transakce bude pravděpodobně dokončena v letošním roce.


[1] Twitter: https://www.barrons.com/articles/twitter-stock-price-return-arbitrage-51651009399?siteid=yhoof2

Obrázek 1. Výkonnost Twitteru za posledních pět let (zdroj: tradingview.com)

Kde na koupi Twitteru vezme peníze?

Musk podrobně popsal 13 miliard dolarů v bankovním financování, které získala společnost provozující sociální média, a také 12,5 miliardy dolarů podpořených závazkem části jeho podílu ve společnosti Tesla Inc. ve výši 170 miliard dolarů. O tom, jak zaplatí zbytek, však zatím mlčí.

Podle Bloomberg Billionaires Index je s majetkem ve výši 257 miliard dolarů nejbohatší osobou na světě. Podle BBI vlastní přibližně 3 miliardy dolarů v hotovosti a přiměřeně likvidních aktivech.

Po své původní nabídce na koupi Twitteru Musk na události TED prohlásil, že „cílem je udržet tolik akcionářů, kolik jen zákon umožňuje.“ Na druhou stranu soukromé firmy ve Spojených státech jsou obvykle omezeny na méně než 2 000 akcionářů. V důsledku toho, pokud bude transakce dokončena, většina individuálních investorů již nebude vlastnit Twitter.

Druhá věc, kterou může udělat, je prodat podíly ve svých firmách. I kdyby se Muskovi nepodařilo přilákat mnoho dalších akciových investorů, má dostatečný finanční vliv na to, aby to zvládl téměř sám, a to díky korunnímu klenotu svého obrovského jmění: vlastnictví společnosti Tesla. Je možné, že prodá své podíly ve svých soukromých firmách SpaceX a The Boring Company, ale je to nepravděpodobné, protože jsou mnohem méně likvidní.

Obrázek 2. Výkonnost společnosti Tesla za posledních 5 let (zdroj: tradingview.com)

Poslední možností je, že Musk je ještě bohatší, než odhaduje Bloomberg Billionaires Index. Musk v červenci uvedl, že vlastní Bitcoin, Ether a Dogecoin. Není sice jasné, kolik jich vlastní a jak dlouho je má, ale první dvě jmenované kryptoměny od března 2020 vzrostly o zhruba 720%, resp. 2 600%, což je výrazně vyšší nárůst než zhruba 90% nárůst indexu S&P500.

Krátké pozice Tesly

V pátek 22. dubna byly na Twitteru, který Musk kupuje za 44 miliard dolarů, zveřejněny snímky textových zpráv mezi generálním ředitelem společnosti Tesla Elonem Muskem a spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem.[1]

Z konverzace se zdálo, že Musk odmítl Gatesovu charitativní nabídku poté, co se zeptal, zda softwarový magnát držel krátkou pozici v jeho firmě vyrábějící elektromobily, čímž naznačil, že Gates by profitoval, kdyby hodnota akcií prudce klesla.

Podle snímků obrazovky se jednalo o následující komunikaci:

E.M.: „Máte stále půlmiliardovou krátkou pozici vůči Tesle?“

B.G.: „Je mi líto, ale musím říct, že jsem ji neuzavřel. Rád bych s vámi probral možnosti filantropie.“

E.M.: „Je mi líto, ale nemohu brát vážně vaši filantropii v oblasti klimatických změn, když máte obrovskou krátkou pozici proti společnosti Tesla.“

Na otázku na Twitteru, zda jsou zprávy „skutečné“, Elon odpověděl „ano“.

Vyloučení odpovědnosti:

Obsah tohoto materiálu představuje marketingovou komunikaci a nelze jej považovat za jakýkoli druh investičního poradenství a/nebo investičního výzkumu a/nebo za výzvu k jakýmkoli transakcím. Tento materiál byl připraven pouze pro informační/vzdělávací účely a neznamená závazek k provedení investičních transakcí ani nezaručuje či nepředpovídá budoucí výkonnost.

Společnost BCM Begin Capital Markets Cy Ltd a její příslušné osoby včetně přidružených společností, zástupců, ředitelů nebo zaměstnanců nezaručují přesnost, platnost, včasnost nebo úplnost jakýchkoli informací/údajů poskytnutých třetími stranami a nenesou žádnou odpovědnost za jakékoli ztráty vyplývající z investic provedených na základě uvedených informací/údajů.

Přehledovou zprávu připravil Jozo Perić, vedoucí oddělení správy portfolia a oddělení investičního výzkumu.

[ ] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nezaručují budoucí výkonnost. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

*Předchozí výkonnost není zárukou budoucích výsledků.


[1] Twitter Musk: https://twitter.com/elonmusk/status/1517702987359133696

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít