Ekonomika

Nepravděpodobné se stalo oficiálním. Musk koupil Twitter.

Málokdo tušil, že se Muskovi skutečně podaří koupit americkou sociální síť. Nakonec se se společností dohodl na ceně 54,20 dolaru za akcii, tedy 44 miliard dolarů v hotovosti. Měli by se investoři obávat, nebo je to dobrá zpráva? Názory odborníků se rozcházejí, přinejmenším vlastnictví sociální sítě v rukou vizionáře je považováno za kontroverzní a může mít výraznější dopad na celkový vývoj tohoto segmentu.

Navzdory nečekané akvizici Muska podpořil bývalý generální ředitel a zakladatel Twitteru Jack Dorsey. Nový majitel má jasný plán, jak vytvořit důvěryhodnou a široce přístupnou platformu. Otázkou je, zda se nejedná pouze o propagandu a zda zakladatel Tesly nesleduje pouze své vlastní zájmy.

Mnohé spekulace naznačují, že exkluzivita platformy by mohla být podmíněna také jejím zpoplatněním. Pokud se tak stane, může dojít k okamžitému odlivu uživatelů, kteří se přesunou jinam. Nikdo však nedokáže říct, jaký přímý dopad bude mít akvizice na Twitter jako celek, ať už na akcionáře, nebo na samotné zaměstnance. Někteří Muskovi věří a radují se z této zprávy, jiní mají obavy. Akcie Twitteru po oznámení odkupu vzrostly, za poslední týden přibližně o 6 %. *

Výkonnost akcií společnosti Twitter Inc za posledních 5 let. (Zdroj: www.investing.com)*

Po akvizici by investoři měli za každou akcii společnosti obdržet 54,20 USD. Hodnota akcií je o 38 % vyšší než 1. dubna, poslední pracovní den předtím, než vizionář zahájil svou cestu se sociální sítí a zveřejnil vlastnictví významného podílu ve společnosti, což vyvolalo následný růst akcií.

Očekává se, že dohoda bude uzavřena nejdříve za 3 až 6 měsíců. Objevují se také otázky, jak chce Musk odkup financovat. Majitel Tesly se však snaží rozptýlit veškeré pochybnosti a prozradil, že má úvěrové přísliby od několika bank. Financování by tedy mohlo probíhat také prostřednictvím bankovních úvěrů ve výši zhruba 13 miliard dolarů, přičemž dalších 12,5 miliardy dolarů by mohl získat prostřednictvím svého podílu ve společnosti Tesla. Dalších 21 miliard dolarů bude podle něj poskytnuto v hotovosti, přičemž zdroj těchto peněz není znám.

Po ovládnutí sociální sítě už nebude Musk pohádkově bohatý, ale jeho vliv a moc vzrostou do obrovských rozměrů. Twitter jako investice však může být v jistém smyslu riskantní, musíme brát v úvahu lidský faktor, který je pro sociální sítě typický, a zde je nový majitel nováčkem.

Na trhu je dnes pro investory zajímavá mezera. Dnes se akcie Twitteru pohybují směrem dolů, pod 50 USD, což by mohla být zajímavá příležitost vzhledem k tomu, že Muskův odkup bude stát 54,20 USD. [1]

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít