Ekonomika

Energetické společnosti zažívají oživení, ale spotřebitelé jsou ohroženi energetickou chudobou.

Asi nikomu není cizí aktuální téma ohlašování vyšších cen energií od roku 2022. Hlavním důvodem je růst cen elektřiny a plynu na světových burzách. Nejen české domácnosti budou muset platit více.

Ceny energií po celém světě prudce vzrostly v důsledku hospodářských otřesů vyvolaných pandemickou krizí. Energetické společnosti se proto těší silnému oživení. Předpokládá se, že růst cen elektřiny, který byl v tomto odvětví zaznamenán v první polovině roku 2021, bude pokračovat i v příštím roce, což pocítí zejména peněženky a bankovní účty spotřebitelů.

Úřady již oznámily nejméně 15% zvýšení cen elektřiny. Podle odborníků na energetiku se zvýší i cena plynu. Jak informují analytici, faktury mohou odrážet až 30procentní nárůst.

Po první vlně pandemie prudce vzrostla poptávka po energii. Pokud jde o zvýšení cen elektřiny v České republice v roce 2022, komerční část ceny elektřiny se od listopadu zdvojnásobí na 4144 Kč za megawatthodinu. Celková cena po započtení distribučních tarifů vzroste o 49 procent na 6256 Kč. Jak uvádí operátor denního a vyrovnávacího trhu, společnost OTE, na svých webových stránkách, cena elektřiny se v posledních týdnech pohybovala v rozmezí 3030 až 4040 Kč/MWh. Zákazník s cenou odvozenou od aktuálních kotací elektřiny na trhu tak zaplatí 3050 až 4060 Kč/MWh.

Růst cen energií i dalšího zboží jde ruku v ruce s růstem inflace. Česká národní banka (ČNB) zveřejnila nové údaje, podle kterých spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 5,8 %, což je o 0,9procentního bodu více než v září a nejvíce od října 2008.

Odhady ČNB byly přitom mnohem mírnější a daleko od současných reálných hodnot. Inflace je proto rekordně vysoká. To bude nejproblematičtější pro nejzranitelnější skupiny obyvatelstva.

Faktory ovlivňující ceny energií

Budoucí trend je jasný. Pokud se země nyní potýkají s vyššími cenami, musí se připravit na to, že růst může pokračovat až do roku 2023. Nebudeme mluvit o zvýšení o 15 až 20 procent, ale o 25 až 30 procent.

Dalším faktorem růstu cen elektřiny je výrazné zvýšení cen emisních povolenek, které zdražily o 50 %.  Systém obchodování s emisemi (ETS) je jedním z hlavních nástrojů uhlíkové daně zavedených v Evropě ke snížení emisí skleníkových plynů.

Paradoxně sem patří i větší využívání obnovitelných zdrojů energie. Ty sice neprodukují žádné přímé emise, ale jejich zprostředkovatelé musí do ceny zahrnout plynové elektrárny. Současný vývoj na trhu je způsoben také rostoucí poptávkou v Asii, zejména v Číně, která nutí Evropu soutěžit s asijskými mocnostmi o dodávky zemního plynu.

Graf: Vývoj ceny elektriny na komoditnej burze Power Exchange Central Europe. Cena je v EUR za 1 MWh. (Zdroj kurzy.cz)

Česká republika získává vládní pomoc

Plán na poskytnutí krátkodobé pomoci domácnostem s nízkými příjmy, které by mohly být ohroženy tzv. energetickou chudobou, bude připraven již za několik týdnů. Vláda chce pomocí tzv. energetických šeků pomoci s náklady na rostoucí účty za elektřinu přibližně 800 000 rodinám s nízkými příjmy, což bylo schváleno již v říjnu. V listopadu by stát mohl začít s doručováním příspěvků lidem. Plánuje jim zaplatit přibližně polovinu částky za zvýšené náklady.

Jak zabránit zvyšování cen

Odborníci tvrdí, že nejvýraznější nárůst cen je již pravděpodobně za námi, ale na druhou stranu lze očekávat, že výrazně vyšší ceny povolenek se přirozeně promítnou do cen energií, protože výrobci elektřiny je mohou zcela nebo částečně přenést na koncového spotřebitele.

Vývoj burzovní ceny elektřiny v Evropě i ve světě nelze přesně předpovědět, protože její vývoj závisí především na nabídce a poptávce, na řadě výše uvedených faktorů, které se ve světě dějí, a také na ekonomické, energetické a politické situaci, v neposlední řadě na probíhající celosvětové pandemii COVID-19.

Autorem Anna Kuhnová, OXCzechia

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít