EkonomikaOstatní

Euro opět oslabuje a blíží se k paritě s americkým dolarem

Hodnota evropské měny v poslední době zaznamenala pokles a neustálé turbulence způsobené několika faktory. Investoři se proto ptají, zda bude euro vůči americkému dolaru i nadále klesat, nebo zda existuje šance na dramatičtější růst? Podívejme se tedy na okolnosti, které měnu a měnový pár nejvýrazněji ovlivnily.

Měnová parita

Po 20 letech jsme mohli vidět, že euro je na stejné úrovni jako americký dolar a dosáhlo parity.  V této době začínají evropské podniky a spotřebitelé platit více za zboží a služby, které dovážejí. Pro zahraničí to zase znamená, že evropský vývoz je na mezinárodních trzích okamžitě levnější.

Měnový pár EUR/USD by se v blízké budoucnosti mohl vrátit k paritě, vše však bude záviset na několika faktorech. Evropský region v poslední době ovlivňovala především témata jako ruský plyn, italská volební kampaň a očekávání ohledně zářijového zvýšení sazeb ECB, vše však začalo pokračujícím vojenským konfliktem na Ukrajině, jehož konec je stále v nedohlednu.

Podle některých názorů by euro mohlo stát 0,99 dolaru a jeho pokles by mohlo způsobit prudké odpojení od ruského plynu. Naposledy euro kleslo pod úroveň dolaru v listopadu 2002 a od té doby pouze rostlo.

Podpora amerického dolaru

Euro od ledna oslabilo přibližně o 12 %, zatímco americký dolar stále roste.  Podporou pro růst amerického dolaru bylo především nedávné zvýšení úrokových sazeb a kvantitativní zpřísňování zavedené Fedem, který bojuje s rostoucí inflací nejen v EU, ale i v USA a dalších částech světa.  V červnu se zvýšila na 9,1 % a v červenci klesla na 8,5 %.

Zejména země s vyšší energetickou závislostí nepochybně pocítí vyšší inflační tlaky na konci roku 2022 a v průběhu roku 2023. V letech 2022-2023 se předpokládá, že inflace zůstane na zvýšené úrovni, takže budeme stále více pociťovat tlak rostoucích cen. Vzhledem k tomu, že evropský region je nejvíce zasažen vojenským konfliktem na Ukrajině, očekáváme, že hodnota eura zůstane nižší, než jsme byli zvyklí v předchozích letech.

Výkonnost měnového páru EUR/USD za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Měnový pár EUR/USD má v současné době krátkodobý medvědí výhled. V době psaní tohoto článku se obchodoval na úrovni přibližně 1,0166. Výhled ekonomiky eurozóny není příliš příznivý, očekává se, že ekonomika bude v recesi, a ECB bude muset zesílit svůj boj proti vysoké inflaci.

Lucía Žárska, analytička společnosti ProfitLevel

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít