Ekonomika

Inflace v Británii láme rekordy. A nejen tam.

Británie se „chlubí“ nechtěným rekordem. V červnu dosáhla míra inflace v zemi nejvyšší úrovně za posledních čtyřicet let, konkrétně od roku 1982. Meziroční tempo růstu se vyšplhalo na 9,4 %. V květnu to bylo 9,1 procenta. Podle britského statistického úřadu to bylo způsobeno především růstem cen energií a pohonných hmot.

Kromě nového „maxima“ se Británii podařilo dosáhnout i prvenství mezi zeměmi G7, neboť červnová inflace byla na britských ostrovech nejvyšší ze všech členských států. Na údaje z Japonska se stále čeká, ale je nepravděpodobné, že by se mu podařilo předstihnout Británii.

Odhady byly mírnější

Odhady expertů agentury Reuters ohledně míry růstu inflace v zemi očekávaly o něco mírnější scénář, a sice že dosáhne 9,3 %. Místní ceny potravin se za poslední měsíc meziročně zvýšily o 10 % a ceny benzínu dokonce o 42 %.

Další zvyšování úrokových sazeb?

Ministr financí Nadhim Zahawi prohlásil, že Británie není jedinou zemí, která se potýká s rostoucí inflací. Dodal, že vláda spojila své síly s místní centrální bankou, aby tento problém vyřešila. Britská centrální banka mezitím od loňského prosince pětkrát zvýšila základní úrokovou sazbu a očekává se, že ji na srpnovém zasedání opět zvýší. [1]

Vývoj základní úrokové sazby ve Spojeném království za posledních pět let. (Source.tradingeconomics.com)

Evropa nezůstává pozadu

Podle údajů Evropského statistického úřadu Eurostat dosáhla inflace v EU v červnu rekordní výše 9,6 %. V eurozóně byl o něco nižší a činil 8,6 %.  Pobaltské země se potýkají s nejvyšší inflací.  Stejně jako ve Velké Británii přispěly k růstu cen především rostoucí ceny energií a s tím spojené zvýšení cen potravin, alkoholu, ale také tabáku nebo služeb. Pro srovnání, před rokem činila meziroční míra inflace v EU 2,2 % a v eurozóně 1,9 %.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít