Ekonomika

Inflační hodina pravdy se blíží, únorová data krotí optimismus

Tempo růstu cenové hladiny v Česku již pěknou řádku měsíců budí vášně. A to nejen mezi odborníky. Inflace se stává stále častěji předmětem debat i laické veřejnosti. Není divu, nejvyšší inflace od roku 1993 citelně znehodnocuje úspory domácností a drtí kupní sílu jejich výdělků. Kdy se dočkáme návratu k inflačnímu cíli?

Tak vysokou inflaci, jaké Česká republika čelila v loňském roce, nemohou pamatovat lidé, kteří se narodili před 30 lety či později. Loni u nás vzrostly ceny v průměru o 15,1 procenta. V meziročním srovnání se inflace v posledních měsících dostala ještě výše, v lednu dokonce na 17,5 procenta, vycházíme-li z metodiky Českého statistického úřadu. A přestože tempo růstu cen v meziročním srovnání v únoru kleslo na 16,7 procenta, těžko lze nejnovější údaj brát jako zásadní a jasnou známku rychlého desinflačního procesu. Vzpomeňme si na podzimní měsíce, kdy počínaje říjnem míra růstu cen přechodně poklesla a pohybovala se pod letošními úrovněmi.

Zřejmě každého zcela logicky zajímá, kdy se u nás tempo růstu cenové hladiny vrátí na hodnoty, na něž jsme byli zvyklí ještě před dvěma lety. Tedy blízko inflačního cíle, který Česká národní banka definuje jako meziroční míru inflace na úrovni dvou procent s tolerančním pásmem jednoho procentního bodu v obou směrech.

Z prognóz nejrůznějších institucí úplně moudří být nemůžeme, protože když se podíváme, jak ministerstvo financí či Česká národní banka aktualizovaly své inflační předpovědi, zjistíme, že v čase docházelo k neustálému odsouvání okamžiku návratu k inflačnímu cíli.

Jen pro představu, Česká národní banka ještě loni na jaře odhadovala, že průměrná míra inflace v roce 2023 dosáhne 4,1 procenta. V létě už svůj odhad posunula na 9,5 a v aktuální prognóze ze začátku února očekává pro letošní rok inflaci na úrovni 10,8 procenta. Podobně ministerstvo financí loni v dubnu odhadovalo inflaci pro rok 2023 na 4,4, v srpnu na 8,8 a letos v lednu na 10,4 procenta.

Podle aktuální prognózy ČNB bychom se už na přelomu prvního a druhého kvartálu měli dočkat poklesu meziroční inflace pod 10 procent a na začátku příštího roku dokonce pod pět procent. Únorová data však zatím naznačují, že inflace se hodlá na dvouciferných hodnotách držet.

Míra inflace v Česku (skutečnost a predikce, průměr za celý rok v %)

InstituceSkutečnost 2022Predikce 2023Predikce 2024
ČNB15,110,82,1
Ministerstvo financí15,110,4n.a.
Zdroj: ČNB, Ministerstvo financí

Zpracoval hlavní analytik společnosti Wonderinterest Trading s.r.o.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít