Ekonomika

Po digitální revoluci se do popředí dostává éra elektromobilů

V době rozvoje internetu nikdo nečekal, že digitální revoluce přijde tak rychle, a mnoho velkých společností tehdy pochybovalo o tom, že by internet mohli využívat obyčejní lidé každý den. Dnes vidíme podobný scénář s nástupem elektromobilů. Ty bychom měli během několika let vidět na silnicích ve větší míře než dnešní konvenční vozidla, což by z dlouhodobého hlediska mohlo být velkou příležitostí pro investory.

Globální dopad EV

Začněme tím, že představíme sílu tohoto odvětví na základě čísel. Předpokládá se, že v roce 2023 dosáhne trh s elektromobily obratu 457,60 miliardy dolarů. V roce 2027 by objem trhu mohl dosáhnout 858,00 miliardy dolarů. Předpokládaný prodej na trhu s elektromobily v roce 2027 pravděpodobně dosáhne 16 206,9 tisíce kusů vozidel. Čína by měla dosáhnout nejvyšších tržeb z celého světa, a to až 190,4 milionu USD.

Graf: Vývoj prodeje EV a predikce do roku 2027. (Zdroj: Statista)

Omezování emisí

Škodlivé emise výfukových plynů z konvenčních motorů trápí nejen Evropu, ale celý svět. Silniční doprava je jedním z hlavních znečišťovatelů životního prostředí a právě kvůli rostoucím obavám z emisí začaly velké země masově zavádět elektromobily. Jako příklad můžeme uvést Velkou Británii, která plánuje do roku 2030 zastavit prodej nových dieselových a benzinových automobilů. Od roku 2035 bude vyžadovat, aby všechny nové osobní a dodávkové automobily měly nulové emise výfukových plynů.

Pokud se podíváme na USA, zejména stát Kalifornie plánuje do roku 2035 zakázat prodej nových vozidel s benzinovým motorem. Všechny zákony a omezení budou i nadále podporovat růst společností zaměřených na výrobu a vývoj technologií, vozidel a pravděpodobně i letadel, které nebudou zatěžovat životní prostředí.

Ostře sledované EV akcie

Mezi nejoblíbenější výrobce elektromobilů jistě patří Tesla. Akcie Muskovy automobilky však v průběhu roku 2022 klesaly, což by mohlo být zajímavou příležitostí k jejich výhodnému nákupu. Dalšími tituly, které stojí za zmínku, jsou také General Motors nebo Ford, neboť obě společnosti se zabývají vývojem a výrobou elektromobilů a neváhají investovat do lepší budoucnosti naší planety. Významnými společnostmi jsou také čínští lídři Nio a Xpeng. Výběr investičních příležitostí v tomto segmentu je tedy a investorům se nabízí mnoho možností, jak se podílet na nadcházející elektrické revoluci.

Olívia Lacenová, hlavní analytička Wonderinterest Trading LTD

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít