Ekonomika

Jak se zajistit proti růstu cen komodit – kupovat akcie jejich dodavatelů

Ceny energií a komodit rostou neúměrně platům a nikdo neví kam až se mohou vyšplhat. Raketový růst elektřiny zvyšuje ceny potravin a pro nízkopříjmové skupiny může být markantní nárůst problémem. Mezi životně důležité komodity, jejichž ceny ovlivňují každého, můžeme zařadit elektřinu, vodu a plyn. Může být investice do producentů těchto komodit vhodnou volbou jak si kompenzovat vysoký nárůst jejich cen?

Vysoké ceny

Každý nárůst cen v konečném důsledku zaplatí spotřebitel. Poskytovatelé energií promítají velkoobchodní ceny a náklady do cen pro koncové uživatele. Co je však důvodem nárůstu? Nabídku a poptávku ovlivňuje řada faktorů, které zvyšují ceny. Studené zimy „vyrábějí“ tlak na zásoby energií, během horkého letního období se zase využívá klimatizace, a takových příkladů bychom mohli najít desítky. S nárůstem cen elektřiny přichází i otázka investic do energetických společností, která by mohla být potenciálně dobrou formou „zajištění“ vůči růstu cen v tomto segmentu.

Investování do elektřiny

Z amerického trhu můžeme zmínit společnost NRG Energy. Integrovaná energetická společnost působí v USA. Zabývá se výrobou, prodejem a dodávkou elektřiny pro 3,6 milionu domácích, průmyslových a komerčních spotřebitelů. Elektrická energie je vyráběna pomocí zemního plynu, uhlí, ropy, solárních, jaderných a bateriových zásobníků. Predikce budoucího vývoje vypadá pozitivně. NRG Energy letos dokončila akvizici Direct Energy za 3,6 miliardy dolarů. Dalším kladným faktem je, že NRG Energy se zaměřuje na výrobu čisté energie s cílem snížit emise skleníkových plynů a stanovili si cíl nulových čistých emisí do roku 2050. Za poslední rok vzrostla cena akcií této společnosti o cca 19 %, a za posledních 5 let dokonce dosáhla výkonu až 180 %. *

Vývoj výkonu společnosti NRG Energy Inc. za posledních 5 let. (Zdroj: www.investing.com)*

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít