Ekonomika

Na obzoru je pokles cen ropy

Spojené státy vyškrtly ze sankčního seznamu příbuzného venezuelského prezidenta Nicoláse Madura

Bývalý státní pokladník Carlos Erik Malpica Flores byl v roce 2017 zařazen na černou listinu z důvodu podvracení demokracie.

Podle Al Džazíry USA zmírnily sankce proti příbuznému venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, a to jen několik týdnů poté, co oznámily plány na usnadnění jednání mezi Madurovou vládou a venezuelskou opozicí podporovanou USA.[1]

Ropa je připravena k přepravě z Venezuely do Evropy

Podle údajů společnosti Refinitiv Eikon z pátku 14. června je připravena první přeprava venezuelské ropy do Evropy za poslední dva roky na nákladní lodi o objemu 650 000 barelů, kterou si pronajala italská společnost Eni.

S cílem uspokojit miliardové dluhy a dividendy, které má členská země OPEC uhradit, doručilo americké ministerstvo zahraničí v květnu dopisy, které společnostem Eni a španělské Repsol umožňují nadále přijímat venezuelskou ropu.

Podle dokumentu a zdrojů se předpokládá, že zásilka bude venezuelskou státní společností PDVSA dodána ještě tento měsíc s opcí pro Eni prodat část ropy španělské společnosti Repsol pro její rafinerie v Cartageně a Bilbau.

Globální růst zpomaluje, je možný větší dopad na cenu ropy

Obecně lze říct, že WTI zaznamenala velkolepý růst, který začal přibližně v době, kdy ceny dosáhly svého dna v roce 2020.* Poté globální epidemie snížila poptávku po cestování, což způsobilo pokles cen benzinu na úroveň, která nebyla zaznamenána po celá desetiletí. Od té doby ceny rostly v důsledku zotavení z období izolace, několika vládních pobídek a geopolitických obav v Evropě.

Světové centrální banky zpřísnily měnovou politiku kvůli jedné z nejvyšších globálních inflací za poslední desetiletí. Aby snížily rostoucí ceny, musí omezit růst zvýšením výpůjčních sazeb a zastavením nákupu státního majetku. Reálné prognózy globálního růstu v roce 2022 se snižují, což není překvapivé. Oproti 4,5% růstu předpovídanému do konce roku 2021 bychom se mohli dočkat meziročního růstu na úrovni 3,2 %.[1]

Technický pohled

Jak vidíme na grafu 1, předpokládali jsme možný pohyb ceny ropy, pokud by vydržel post-invazní stav. A dosáhla by nových maxim, pokud by nedošlo k odstranění sankcí vůči Venezuele.


[1] Al Jazeera: https://www.aljazeera.com/news/2022/6/17/us-removes-relative-of-venezuelas-maduro-from-sanctions-list

Graf 1: Cena ropy WTI, únor-červen 2022. (Zdroj: tradingview.com)

Jak můžeme vidět na grafu 2, po zrušení sankcí se cena stáhla zpět, prolomila post-invazní zónu rezistence a dosáhla cenového cíle 104 USD.*

Graf 2: Cena ropy WTI (zdroj: tradingview.com)

Pokud dojde k prolomení vzestupné linie podpory, pravděpodobně se dočkáme otestování před-invazní zóny podpory. Pokud by došlo k prolomení zóny podpory PI, dalším cílem je 2. zóna podpory kolem cenového cíle 82 USD.[2]

Přehledovou zprávu připravil Jozo Perić, analytik společnosti CapitalPanda

[1,2] Výhledová prohlášení jsou založena na předpokladech a současných očekáváních, která mohou být nepřesná, nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nezaručují budoucí výkonnost. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

*Předchozí výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít