Ekonomika

Podle studie Světové banky je Chile ideální zemí pro investice do solární energie

Zpráva publikovaná v minulém týdnu na webu Česko-chilské obchodní a průmyslové komory, která prezentuje výsledky studie zpracované Světovou bankou, potvrzuje, že Chile patří mezi země, v nichž se vyplatí investovat do solární energie. Do kategorie zemí s excelentními podmínkami pro fotovoltaiku v rámci latinskoamerického regionu patří vedle Chile také Argentina, Mexiko a Peru. Své projekty fotovoltaických elektráren v Chile realizuje také česká společnost Solek. 

Světová banka vypracovala globální mapu demonstrující potenciál využití sluneční energie po vyloučení fyzických, enviromentálních a dalších faktorů. Podle závěrů vydané zprávy kolem 20 % světové populace žije v 70 zemích s vynikajícími podmínkami pro rozvoj fotovoltaiky. Celkem 93 % světové populace žije v zemích s průměrným denní solárním potenciálem od 3.0 do 5.0 kWh na kilowatt instalovaného výkonu (kWh/kWp), zatímco přibližně 70 zemí má vynikající podmínky pro rozvoj solární fotovoltaické energie a průměrný denní výkon vyšší než 4.5 kWh/kWp.

Obdobné globální hodnocení na úrovní zemí dosud neexistovalo, nová studie se proto snaží zaplnit tuto mezeru hodnocením teoretického potenciálu (obecného solárního zdroje), praktického potenciálu (zohlednění dalších faktorů ovlivňujících účinnost přeměny fotovoltaických panelů a využití půdy) a ekonomického potenciálu výroby fotovoltaické energie (s ohledem na zjednodušené vyhodnocení nákladů na výrobu elektřiny). 

Zpráva je založena na údajích poskytnutých Světovou bankou prostřednictvím Globálního solárního atlasu (Global Solar Atlas), bezplatného online nástroje obsahujícího nejnovější informace o potenciálu využití solárních zdrojů v jednotlivých zemích po celém světě. 

Mimo latinskoamerický region nabízejí příznivé podmínky pro rozvoj solární energie země Blízkého východu, severní a subsaharské Afriky, Afghánistán, Austrálie, Írán, Mongolsko, Pákistán a celá řada tichomořských ostrovů a ostrovů Atlantského oceánu.  

Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít