Ekonomika

Rusko opouští kvůli Ukrajině jedna společnost za druhou

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil 24. února 2022 invazi na Ukrajinu, spustila se lavina sankcí vůči této velmoci, k níž se postupně přidávají i mezinárodní společnosti, které stahují svou aktivitu z ruského trhu.

Začíná korporátní exodus

Celkově své podnikání v Rusku pozastavilo již více než 330 světových společností a obchodních značek. Seznam každým den roste, a to nejen z důvodu solidarity vůči Ukrajině, ale kvůli sankcím, které uplatňují západní státy vůči Rusku. Ty omezují (i v důsledku propadu hodnoty rublu na rekordní minima) schopnost firem, které na tamním trhu působí, provádět platby nebo obchodovat nejen na tamním trhu, ale také se západem. Jelikož mezi firmami, které ohlásily odchod, jsou významné společnosti mezinárodního významu, nelze pochybovat o tom, že tato situace bude znamenat ztrátu desítek a možná i stovek tisíc pracovních míst v Rusku.

Odchází Apple a svoji činnost pozastavuje i Volkswagen

Technologický gigant pozastavil prodej všech svých produktů v Rusku, včetně provozu platební služby Apple Pay. Ruští obyvatelé si tak už nekoupí nový iPhone nebo Macbook. Výrobce automobilů Volkswagen zase oznámil, že až do odvolání zastavuje výrobu vozidel, což má vliv na jejich výrobní závody v Kaluze a Nižním Novgorodu. S okamžitou platností byl zastaven i vývoz aut na území Ruska. V důsledku negativního sentimentu investorů spojeného s válkou, akcie společnosti Apple v posledních týdnech ztrácely na hodnotě. Za poslední rok si ale připsaly 25 procent.

Výkonnost společnosti Apple Inc. za posledních 5 let. Zdroj: tradingwiev.com

IKEA zavírá všechny obchody

Zástupci značky IKEA prohlásili, že „obrovský vliv na lidské životy“ vojenské invaze je přinutil nejen zavřít všechny obchody v Rusku, ale také přerušit výrobu na ruském území. Švédský obchodní gigant tak dočasně pozastavil všechny provozy v Rusku a Bělorusku. Toto rozhodnutí okamžitě způsobilo nápor tamních spotřebitelů na obchodní centra, která se v poslední dny snažila nakoupit jejich produkty. Omezení prodeje produktů IKEA se dotkne celkem 17 obchodů a přibližně 15 tisíc zaměstnanců.

Některé společnosti omezily činnost jen částečně

Rozsah, v jakém se společnosti distancovaly od země, která nastolila ve světě neklid se liší. Některé pozastavily pouze část svých obchodů s Ruskem nebo se nezapojí do žádných nových obchodů a investic. Příkladem je nadnárodní výrobce tabákových výrobků Philip Morris International. Největší skupina balených potravin na světě Nestlé, zase plánuje pokračovat ve své činnosti alespoň prostřednictvím poskytování základních potřeb a tak pomoci udržet „kontinuitu“ dodávek potravin z Ruska.

Prodejny MAKRO budou nadále v provozu

Metro AG před pár dny uvedlo, že se neplánuje stáhnout z Ruska a zaměstnanci pracují na tom, aby její obchody zůstaly otevřené. Společnost se sídlem v Düsseldorfu oznámila, že má v Rusku 93 prodejen, které zaměstnávají přibližně 10 000 lidí. Její odchod by navíc přímo zasáhl i 2,5 milionu malých a středních podnikatelů. Metro uvedlo, že má odpovědnost vůči svým zaměstnancům a partnerům, z nichž nikdo nenese osobní zodpovědnost za válku na Ukrajině. Tato rozhodnutí společnosti však mohou mít v současné náladě investorů negativní dopad na vývoj akcií společnosti.[1] Za poslední rok zaznamenala hodnota firmy na burze pokles o 17 procent.

Výkonnost společnosti Metro Ag od uvedení na burzu. Zdroj: tradingwiev.com

Odcházejí i banky

Po kritice investorů a politiků oznámila, že se stahuje z ruského trhu i německá Deutsche Bank, která do té doby zastávala názor, že tam musí poskytovat podporu svým klientům. Podle ekonomického poradce ukrajinské vlády Oleha Ustenko způsobila dosud ruská invaze na Ukrajinu škody na infrastruktuře, budovách a dalším hmotném majetku v hodnotě nejméně 100 miliard USD.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, která mohou být nepřesná, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které lze obtížně předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít