Ekonomika

Společnost 3M chce čistit vodu, předběžná dohoda přináší oživení akcií

Těžební a výrobní společnost 3M z Minnesoty, která se zaměřuje na výrobu pracovních nástrojů, dosáhla prozatímní dohody s americkými městy ve výši více než 10 mld. Dohoda se týká znečištění vody „věčnými chemikáliemi“ v souvislosti se soudními spory o kontaminaci. Společnosti Chemours Co, DuPont de Nemours Inc a Corteva Inc, které čelily stejnému soudnímu sporu kvůli znečištění vodovodních systémů ve Spojených státech, postupovaly v minulosti podobně a na odčinění škody vyčlenily 1,19 miliardy USD. 

Stále nezodpovězená zůstává žaloba společnosti 3M proti floridskému městu Stuart, které podle žaloby vědomě vyrábělo hasicí pěny obsahující per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS), jež jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními komplikacemi. Město Stuart požaduje 100 milionů dolarů na pokrytí nákladů na speciální filtraci vody. Společnost se odvolala a tvrdí, že výše uvedené látky v pěnách nesouvisejí se zdravotními problémy. V prosinci loňského roku se společnost 3M zavázala k postupnému vyřazení látek PFAS do roku 2025, čímž v podstatě uznala jejich nevhodnost.

Tržní hodnota akcií společnosti reagovala pozitivně 

Akcie společnosti po zprávě o prozatímní dohodě v hodnotě 10 miliard dolarů reagovaly růstem o 8,4 % a překonaly hranici 102,16 dolaru za akcii. Společnost 3M zaznamenala v posledních měsících spíše negativní růst, který z ní v jistém smyslu může činit podhodnocenou komoditu na trhu*, což může být způsobeno nižší poptávkou po výrobcích tohoto typu, narušením dodavatelského řetězce a inflací v kombinaci se zpomalením celkového hospodářského růstu. Současný více než osmiprocentní skok by mohl investory povzbudit k podpoře společnosti při úklidu životního prostředí a akcie by se potenciálně mohly vrátit k růstovému trendu*[1].

Výkonnost akcií společnosti 3M za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Krok vpřed k lepší budoucnosti?

PFAS, s podtitulem „věčné chemikálie“, jsou sloučeniny, které lidské tělo nedokáže odbourat, a pokud se vyskytují ve zdrojích čisté vody, představují určité riziko pro běžné spotřebitele. Ačkoli nemusí být přímo spojovány se zdravotními problémy, jejich přítomnost v pitné vodě je nežádoucí. Dohoda s městy o dekontaminaci vodovodních systémů by mohla znamenat, že společnosti přistupují k problému zodpovědně a chtějí napravit svůj přístup k životnímu prostředí. Na druhou stranu je otázkou, zda dohodu o zastavení výroby daných látek skutečně dodrží a zda miliardy dolarů neslouží jen jako dočasné řešení či oddálení soudního sporu.

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít