Ekonomika

Tesla postaví novou Gigafactory v Německu

Vizionář a zakladatel společnosti Tesla plánuje postavit novou Gigafactory v Německu. Finální schválení německé továrny bude trvat ještě několik týdnů, ale Musk chce představit své plány již tento tvíkend v malém městečku Gruenheide, kde se bude konat lokální veletrh. Výstavba má své fanoušky ale i odpůrce, kteří se bojí, zda bude automobilka dodržovat všechna pravidla bez jakéhokoliv upřednostňování. Jaký vliv bude mít na Teslu postavení továrny? Bude přínosem pro Německo, a co na to říkají jiné automobilky ve státě?

Tesla bude ničit konkurenci

Před pár lety by se žádný aktuální výrobce automobilů v Německu neobával příjezdu silné elektrické konkurence na jejich území. Dnes je všechno jinak. Tesla vytvoří blízko Berlína megalomanský nový závod na výrobu jejích elektrických vozidel. Tento krok může ohrozit tradiční německou kulturu produkce automobilů se spalovacími motory. Oficiální konečné schválení sice ještě společnost nedostala, ale mnozí se domnívají, že to je pouze otázka času. Od roku 2014 tržní kapitalizace Tesly byla více než cca 800 miliard dolarů, tedy třikrát více(!) než mají tři největší německé automobilky VW, Daimler a BMW dohromady.

Zdroj: www.ycharts.com

Méně škodlivých emisí v Německu

Pro Teslu je výhodou, že jednotlivé země se snaží snížit své emise. Za posledních pár let se jí podařilo vydělat 3,3 miliardy dolarů v USA, kde musí také výrobci automobilů snižovat emise. Tato úloha pro ně není snadná a často dostávají pokuty. Evropská unie v červenci 2021 udělila německým výrobcům automobilů pokuty v celkové výši 875 milionů eur. Pokutu dostaly za dohodu o omezení vývoje a zavádění systémů kontroly emisí v automobilech.

V USA automobilky nedokážou splnit cíle v oblasti snižování emisí, proto musely kupovat kredity od společností jako Tesla. V EU čeká automobilky pravděpodobně podobný scénář. Environmentální cíle Evropy jsou striktně stanoveny. Dnes tvoří silniční doprava přibližně 20 % všech emisí skleníkových plynů v EU. Cílem Evropské unie je do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrálnosti, to znamená vytvoření hospodářství s nulovými emisemi skleníkových plynů.

Musk se opírá o boj proti změně klimatu

Vizionář Elon Musk se právem obává byrokracie a přísných zákonů v zemi. V dopise pro domácí orgány během dubna 2021 uvedl, že komplexní plánovací požadavky země jsou v rozporu s naléhavostí potřebnou pro boj proti změně klimatu. Odbory v Německu pozorně sledují vývoj kolem závodu, chtějí, aby společnost splnila pořádně všechny zákony na ochranu životního prostředí, stavební zákony, a v neposlední řadě pracovní zákony.

Na druhé straně je třeba si uvědomit, že ve státě se vytvoří nová pracovní místa, což přispěje k celkové ekonomice Německa. Z továrny by mohlo těžit i Polsko, protože bude postavena blízko hranic a teoreticky by mohla zaměstnávat lidi i z této země. Tesla uvádí, že jejím hlavním posláním je urychlit globální přechod na udržitelnou energii prostřednictvím stále dostupnějších elektrických vozidel a energetických produktů. Tato mise působí honosně a ušlechtile, je otázkou nakolik se jí tento cíl bude dařit splnit a jak to bude ovlivňovat vývoj akcií společnosti.

Vývoj hodnotí akcie společnosti Tesla během 5 let. (Zdroj: www.invesing.com)

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít