Ekonomika

Úrokové sazby v eurozóně zůstávají na nejnižší úrovni v historii. Cena některých úvěrů na domácnost se mírně zvýšila.

Evropská centrální banka zatím neuvažuje o zpřísnění své měnové politiky, přestože inflace v eurozóně v září pravděpodobně ještě mírně vzroste. Úrokové sazby ECB zůstávají extrémně nízké, stejně jako bankovní sazby v eurozóně.

V srpnu pokračoval klesající trend úrokových sazeb téměř u všech bankovních produktů v eurozóně. Náklady na půjčky od domácností a podniků zůstávají v průměru pod 1,5 procenta.

U jednotlivých typů půjček se ale situace mírně liší. Například krátkodobé spotřebitelské úvěry pro domácnost se splatností do jednoho roku v srpnu stouply na 5,76 procenta. V tomto případě průměrná úroková sazba od června letošního roku stabilně roste.

U ostatních typů úvěrů pro domácnosti došlo k dalšímu mírnému poklesu úrokových sazeb nebo k jejich skutečné stagnaci. Nejnižší úroková sazba se týká úvěrů na koupi domu, které v eurozóně dosahují v průměru 1,3 procenta.

V případě korporátních půjček úrokové sazby klesly i v srpnu. Jelikož jsou sazby již velmi nízké, pokles se přirozeně zpomaluje. Většina sazeb u podnikatelských půjček se pohybuje od 1,7 do 1,8 procenta.

Úrokové sazby z bankovních vkladů zůstávají velmi nízké. V případě vkladů domácností s výpovědní lhůtou jsou krátkodobé (až tři měsíce) úrokové sazby vyšší. U nich je průměrná sazba 0,34 procenta, zatímco u vkladů s výpovědní lhůtou až na jeden rok je průměrná sazba 0,16 procenta.

Korporátní vklady jsou úročeny zápornou úrokovou sazbou. S výpovědní dobou až jeden rok je sazba -0,31 procenta, jednodenní vklady mají úrokovou sazbu -0,02 procenta.

Nelze předpokládat, že by se úrokové sazby v eurozóně v blízké budoucnosti výrazně změnily. Evropská centrální banka v posledních týdnech dala několikrát jasně najevo, že nehodlá zpřísňovat měnovou politiku a nechce opakovat chybu z období po finanční krizi v letech 2008 a 2009, kdy úrokové sazby rostly relativně brzy.

ECB nedávno oznámila, že zpomaluje tempo nákupu pandemických dluhopisů. „Na základě společného hodnocení podmínek financování a výhledu inflace Rada guvernérů soudí, že příznivé podmínky financování lze zachovat s mírně nižším tempem nákupů čistých aktiv v rámci nouzového pandemického nákupního programu (PEPP) než v předchozích dvou čtvrtletích, „Uvedla ECB.“

Tony Christoforou

Generální ředitel

Goldenburg Group Ltd.

Goldenburg Group Limited je plně licencovaná společnost, pod dohledem Kyperské komise pro cenné papíry (CySEC), s licenčním číslem CIF 242/14, poskytující komplexní investiční služby na mezinárodní úrovni.

Prohlášení: Obsah tohoto materiálu představuje marketingovou komunikaci a nepředstavuje investiční poradenství nebo investiční průzkum ani nabídku žádných transakcí s finančním nástrojem. Obsah materiálu představuje obecný pohled našich odborníků a nezohledňuje osobní okolnosti jednotlivých čtenářů, investiční zkušenosti ani aktuální finanční situaci. Tento materiál navíc nebyl připraven v souladu s právními požadavky navrženými k podpoře nezávislosti investičního výzkumu a nepodléhá žádnému zákazu jednání před šířením investičního výzkumu. Čtenáři používající materiál by měli zvážit možnost, že narazí na značné ztráty. Předchozí výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Společnost Goldenburg Group Limited, její relevantní osoby včetně poboček, zástupců, ředitelů nebo zaměstnanců proto nezaručují přesnost, platnost, aktuálnost ani úplnost jakýchkoli dostupných informací/údajů a nepřebírají žádnou odpovědnost za jakoukoli ztrátu obchodníků vyplývající z jakékoli investice založené na uvedených informacích/údajích a vzhledem k použití a obsahu tohoto materiálu.

Varování před rizikem: CFD jsou složité nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 83,12% účtů retailových investorů peníze. Měli byste zvážit, zda rozumíte fungování CFD a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty svých peněz.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít