Ekonomika

Inflace v Rusku dosáhla 20letého maxima

Rychlý růst inflace je v současné době jedním z hlavních celosvětových problémů. Největší pozornost se v současnosti nepochybně soustřeďuje na Rusko, kde inflace v důsledku sankcí uvalených západními zeměmi roste raketovým tempem. Podle místního statistického úřadu se v dubnu vyšplhala na 17,83 procenta, což představuje nejvyšší meziroční hodnotu od roku 2002. 

Růst cen je rychlý

Pro srovnání, ještě v březnu činil meziroční růst cen v Rusku 16,69 %.  Při pohledu na meziměsíční růst spotřebitelských cen vidíme, že zdražování zaznamenalo nejvyšší tempo od ledna 1999 a v březnu 2022 dosáhl 7,61 %. V dubnu pak prudce zpomalilo na 1,56 procenta.

Kroky k omezení inflačních tlaků

Meziroční míra inflace je výrazně nad cílem ruské centrální banky, který je stanoven na 4 procentech. Tamní centrální banky přitom po ruské invazi na Ukrajinu místní centrální banka více než zdvojnásobila klíčovou úrokovou sazbu z původních 9,5 % na 20 %, aby omezila inflační tlaky a podpořila kurz rublu.

Ruská měna se v březnu propadla na historické minimum poté, co západní státy odsoudily vpád vojsk na Ukrajinu a uvalily na Rusko řadu sankcí. Banka nyní předpokládá, že inflace by mohla ještě letos dosáhnout úrovně 18 až 23 procent. S cílem podpořit ekonomiku také snížila základní úrokovou sazbu z výše uvedených 20 % na 14 %.

Rubl se po pádu rychle zotavil 

Navzdory výraznému poklesu ruské měny krátce po vypuknutí války na Ukrajině se hodnota ruské měny poměrně rychle zotavila z historických minim, kterých dosáhla v prvních dnech po zahájení vojenské kampaně.  Podle údajů Evropské centrální banky činila hodnota rublu k 1. březnu 2022 117,2 rublu za euro, což představovalo pokles o skoro 67 procent v porovnání s předchozím obdobím. *

Během pátečního obchodního dne minulého týdne však hodnota rublu vůči euru dosáhla pětiletého maxima, a to v důsledku řady faktorů. Tamní spotřebitelé začali nakupovat více základních potravin a dalšího zboží v obavě, že ceny ještě výrazněji vzrostou. Nehledě na to, že poptávka po amerických dolarech a eurech klesá v důsledku omezení přeshraničních transakcí a propadu dovozu z Ruska. Kurz rublu podporuje také skutečnost, že exportní společnosti musí své příjmy prodávat v této měně. 

Západní státy mezitím doufaly, že sankce uvalené na Rusko a s nimi spojené znehodnocení ruské měny znemožní Putinovi financovat válečné úsilí. Investorům nezbývá než čekat, jaký bude další vývoj.

Vývoj hodnoty měnového páru RUB/EUR za posledních 5 let (Graf: Investing.com)

*Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.
Olívia Lacenová, analytička licencované společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít