Ekonomika

Měď jako TOP investice mezi komoditami

Teď si jistě říkáte, proč by tento kov mohl být zajímavou investiční příležitostí. Měď je jednou z nejdůležitějších komodit pro všechny oblasti. Má zásadní význam pro energetické sítě, elektrická vozidla a technologie obnovitelných zdrojů energie. Role mědi v ekonomice je skutečně klíčová.

Zásadní role mědi v ekonomice

Tento kov se stal oblíbeným pro své jedinečné vlastnosti ve stavebnictví, infrastruktuře nebo obraně. Jednou z vynikajících vlastností mědi je její odolnost proti korozi, proto ji nacházíme v trubkách a vodovodních potrubích. Díky vysoké elektrické vodivosti je měď oblíbeným materiálem pro elektrické vodiče a kabely. Energetické technologie, jako jsou větrné elektrárny nebo solární panely, se bez něj neobejdou. Zde se pomalu dostáváme k důvodům, proč bude měď v příštích letech pravděpodobně jednou z nejvyhledávanějších komodit.

Nejnovější prognózy naznačují, že nedostatek mědi se začne projevovat již letos. Výpadek nabídky mědi by mohl být indikátorem toho, že se globální inflační tlaky budou zhoršovat a nezabráníme tak blížící se recesi. [1] Očekává se, že nedostatek tohoto klíčového kovu bude přetrvávat přibližně do roku 2030, ale pravděpodobně i déle.

Důvody nedostatku mědi

Jedním z prvních důvodů celosvětového nedostatku mědi je nepředvídatelnost dodávek v Jižní Americe. Pokračující nepokoje v Peru vyvolávají nedůvěru kupujících, protože tato země má 10% podíl na celosvětové nabídce mědi. Zejména obchod s komoditami je obzvláště zranitelný vůči jakýmkoli politickým nepokojům, protože mnohdy hrozí uzavření těžebních lomů.

Právě společnost Glencore, která sídlí v Peru, v lednu kvůli protestům pozastavila provoz svého měděného dolu Antapaccay. Dalším klíčovým dodavatelem této komodity je Chile. Země je největším světovým producentem mědi a tvoří 27 % celosvětových dodávek. Zaznamenali jsme také pokles dodávek z této země. V neposlední řadě je nedostatek způsoben zvýšenou poptávkou způsobenou transformací v energetice.

Reakce trhu

Při zpětném pohledu futures na měď zaznamenaly v loňském roce ztrátu přibližně 15 %. * Na začátku roku 2023 začala hodnota růst o téměř 11 %, což je nejlepší celoroční výkon od roku 1980. * Nicméně v posledních dnech jsme byli svědky poklesu futures na měď ke 4 USD za libru, což je nejnižší úroveň za poslední čtyři týdny. Ukončení politiky „nulového kovidu“ by však mohlo mít na ceny mědi pozitivní dopad. Zmírnění opatření v Číně bude v nadcházejících měsících hnacím motorem poptávky po komoditách. Mědi také pomohl klesající americký dolar a zpomalení zvyšování úrokových sazeb v USA na začátku roku.

Výkonnost Futures mědi za posledních 5 let. (Zdroj: Investing) *

Lucía Žárska, analytička společnosti ProfitLevel

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít