EkonomikaKariéra

Skutečná cena brexitu se bolestivě ukazuje každým dnem. A budoucnost nevypadá vůbec dobře

Nejhorší vyhlídky růstu ze všech rozvinutých zemí má Velká Británie. Podle prognózy OECD zveřejněné minulý měsíc hospodářství Spojeného království v roce 2022 vůbec neporoste.

Jedná se o nejnižší prognózu ze všech zemí OECD. Rovněž to přichází poté, co MMF v dubnu vyslovil obavy, že Spojené království bude mít v roce 2023 nejslabší růst ze zemí G7. Zdá se, že Britové musí přijmout pravdu, že silný růst z dekády po roce 2000 je po desetiletí stagnace mezd už jen vzdálenou vzpomínkou. [1]

Hospodářská mizérie ve Spojeném království, kterou zvýraznila finanční krize v roce 2008, je dlouhodobá a systémová. Finanční krize z roku 2008 měla podnítit zásadní ekonomické změny, například definitivní zúčtování se závislostí Velké Británie na růstu, který byl hnán prudkým růstem spotřebitelského dluhu, který umožnily rostoucí ceny nemovitostí.

Dopady Brexitu a jejich závažnost

Brexit posunul britskou ekonomiku naprosto nesprávným směrem a přinesl změny, které nijak nepomohly v zotavování se z finanční krize. Křehké politické řešení Velkopátkové dohody v Severním Irsku se oslabilo a hospodářské problémy Británie se zhoršily kvůli strategii tvrdého brexitu Borise Johnsona, která zahrnuje odstranění Británie z politických a hospodářských institucí EU v rámci neuvážené snahy o „čistý rozchod“.

Brexit ovlivnil také cenu libry. Pokles hodnoty libry zvýšil náklady na dovoz a zároveň snížil britský vývoz, což přispělo ke zvýšení životních nákladů. Prognostici předpokládají, že libra bude vůči dolaru a euru dále ztrácet, zejména pokud se vztahy mezi Spojeným královstvím a EU v souvislosti s protokolem o Severním Irsku budou nadále zhoršovat. [2]

Neshody na nejvyšších místech

Dokonce ani premiér a lord kancléř se neumí shodnout na základech vládního přístupu a plánovaný tohoto týdenní společný projev obou lídrů byl odložen. OECD pokárala kancléře za jeho fiskální politiku, která je celkově kontrakční i přes obrovský balík podpory, který oznámil minulý měsíc a také přesto, že ekonomika zoufale potřebuje podporu.

Rozumných hlasů je v Británii v této situaci jako šafránu. Například konzervativní poslanec Tobias Ellwood se v minulosti zasazoval za opětovný vstup Británie na jednotný trh EU, avšak ze strany ideologů brexitu si „slízl“ velkou kritiku. Několik indikátorů signalizuje, že silnější hospodářský vztah s EU je pro Británii zkrátka nezbytný. Ať to bude trvat jakkoli dlouho, Británie by měla být připravena získat zpět své místo nemocného občana Evropy.

Komentář hlavního analytika CapitalPanda Joza Perića

[1,2] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít