Ekonomika

Brexit bude stát víc než kolik Británie za 47 let přispěla do rozpočtu Evropské unie

V lednu letošního roku Velká Británie oficiálně vystoupila z Evropské unie (EU). Stalo se tak po dvou letech náročných vyjednávání, pádu vlády Terezy Mayové a nástupu Borise Johnsona, který dostal na vystoupení od voličů silný mandát. Naposledy získala Konzervativní strana takto silnou pozici v roce 1987. Vystoupení z Evropské unie se tak stalo realitou 1. února 2020.

Jedním z velkých argumentů pro vystoupení z Evropské unie byl fakt, že Velká Británie přispívala do rozpočtu EU víc než kolik získávala zpět, navzdory výjimce vydupané Margaret Thatcherovou z roku 1984. Celkový příspěvek do rozpočtu EU přitom za 47 let členství činil po započítání inflace 215 miliard liber.

Podle ekonoma Dana Hansona se celkové náklady na Brexit na konci února 2020 již vyšplhaly na 130 miliard liber. Hanson k číslu došel tak, že sledoval klesající tendenci růstu britského HDP po odhlasování vystoupení z EU v roce 2016. Ve sledovaném období ekonomika Velké Británie stagnovala, roční ekonomický růst klesl z 2% před 2016 na 1%. Klesaly jak domácí, tak zahraniční investice a celková nejistota se podle Hansonova odhadu podepsala na ztratě 3% HDP, pokud by v EU zůstala.

Podle Hansona je možné očekávat, že do konce roku 2020 se náklady vyšplhají až do výše 200 miliard liber. Je tedy jisté, že maximálně do roku 2021 bude toto číslo překonané a za 4 roky tak náklady na Brexit překonají celkové náklady, jaké Velká Británie vložila do Evropské unie.

Zdroj: House of Commons Library, businnesinsider.com

Štítky
Více

Aktuální články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button
Zavřít